РАДИКАЛИМА ВРАЋЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА

СРЕБРЕНИЦА, 24. ОКТОБРА /СРНА/ - Представницима Српске радикалне странке "Др Војислав Шешељ" данас је у сребреничкој Полицијској станици враћена спомен-плоча која им је одузета 13. јула, када су намјеравали да је поставе на зграду Основног суда у Сребреници, пошто за то нису имали одговарајућу сагласност општинске администрације.

Предсједник Окружног одбора ове странке за регију Бирач Војин Павловић рекао је, након преузимања спомен-плоче, да радикали неће одустати од постављања овог обиљежја на судску зграду у Сребреници, јер желе трајно да обиљеже мјесто српског страдања и наставе доказивање истине о злочинима почињеним над Србима у овом мјесту и у овом објекту у посљедњем рату. 

"Ово обиљежје биће привремено изложено на Тргу Милоша Обилића у Братунцу као знак опомене и позив нама Србима да се сви ангажујемо и чињеницама докажемо истину о тортурама над заробљеним борцима и невиним српским цивилима који су мучени, злостављани и убијани у згради сребреничког суда", истакао је Павловић. 

Он је указао на чињеницу да се многи Срби који су били затворени у судску зграду у Сребреници још воде као нестали док њихови џелати слободно живе у овој варошици. 

Павловић је рекао да ће радикали наставити борбу и прикупљати документацију за добијање сагласности да 13. јула наредне године поставе спомен-плочу на овом српском стратишту. 

"Ми смо захтјеве подносили и ове године, али наилазимо на опструкцију бошњачке власти која не жели да нам одобри да поставимо ово обиљежје и достојанствено обиљежимо то мјесто српског страдања", појаснио је Павловић.

Он тврди да ће радикали тражити од сребреничке општинске администрације доказе о датим сагласностима за бројна обиљежја која су Бошњаци поставили својим погинулим на више мјеста у овој општини, па и на школском игралишту. 

Павловић је рекао да му је познато да су та обиљежја са разним натписима, међу којима има и увредљивих за Србе и Републику Српску, Бошњаци постављали без тражења и сагласности од надлежних органа. 

"У томе их нико није спречавао нити се та обиљежја уклањају, иако су постављена без одобрења надлежних, док се Србима забрањује да обиљеже мјеста страдања својих најдражих у овој општини", навео је Павловић. 

Он је истакао да се против њега води поступак у сребреничком суду због намјере да постави спомен-обиљежје на ту установу у којој су пострадали многи Срби у посљедњем рату у БиХ.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Орић ми све побио, али истину не може

Бранислав Р. Вучетић

ОБИЉЕЖЕНЕ 22 ГОДИНЕ ОД СТРАДАЊА СРБА У ПОДРАВАЊУ

О СРБИМА - НИ РИЈЕЧ

Сребреница