ПРИЧУ О СРЕБРЕНИЦИ ПРЕНИЈЕТИ НА НАУЧНИ ДИСКУРС

srebrenica.jpg

БАЊАЛУКА, /СРНА/ - Потпуна подршка одбрани оптужених из Републике Српске за геноцид и инсистирање да се сребреничка трагедија са митолошког пренесе на научни дискурс представљају најбољи пут за Србе и Српску да ставе тачку на ову причу, поручено је на првој јавној дебати Српског демократског форума у Бањалуци.
       
Социолог Александар Савановић сматра да поновна актуелизација квалификација Републике Српске као "геноциодне творевине" представља координисану акцију чији је један аспект кориштење теме о геноциду као пандана случају "Добровољачка" и покушај стварања баланса за овај злочин.
       
Према његовим ријечима, други аспект је оспоравање права на политичко постојање Републике Српске кроз евентуалне пресуде Ратку Младићу и Радовану Караџићу у Хашком трибуналу, а поновно покретање теме о политичком субјективитету Српске види се и у препоруци Европске комисије у којој се поново инсистира на нефункционалности БиХ.

Савановић је истакао да се, уколико се остави политички субјективитет Српској, настоји наметнути једна врста намета у смислу да се колективитет обавеже на једну врсту репарација за геноцид.

Он се осврнуо и на емисију Федералне телевизије ''60 минута'' у којој су на експлицитан начин изнесене тврдње о геноцидности Српске, као и наступе лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића и писца Андреја Николаидиса, нагласивши да екстремистички текстови, као и најаве Закона о забрани негирања геноцида искључују могућност да се ово питање научно испитује.

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић сматра да бошњачка страна чека збрајање пресуда за геноцид, како би БиХ покренула ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби против Србије.

Он је изнио податак да је до сада пред Хашким трибуналом 21 лице оптужено и једно правоснажно осуђено, те да се воде три првостепена поступка по оптужници за геноцид, а пред Судом БиХ оптужено је 27 лица, док их је осам правоснажно осуђено.

Према ријечима историчара Жељка Вујадиновића, потребно је анализирати и рад страних обавјештајних служби у креирању догађаја који су утицали на квалификовање Републике Српске као геноцидне творевине. Вујадиновић је оцијенио да је положај Републике Српске условљен тренутним положајем традиционално великих сила, прије свега непостојањем стабилније везе у односима САД и Русије.

"Са друге стране, западне силе не дозвољавају стварање муслиманске држеве у БиХ, али користе ту тежњу за стварање потпуне нестабилности и онемогућавање стварања стабилне српске заједнице на овом простору", нагласио је Вујадиновић.

 

 

Извор: срна