ПРАВОСУЂЕ БиХ НИЈЕ СПРЕМНО ДА ПРОЦЕСУИРА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА

Министар Миленко Савановић на данашњој конференцији за новинаре

Министар Миленко Савановић на данашњој конференцији за новинаре

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић оштро је критиковао правосудне органе БиХ који нису спремни да процесуирају лица одговорна за злочине над Србима у средњем Подрињу и Бирчу, гдје је страдало 3.500 Срба.

"Тамо се десило највеће страдање цивилног становништва у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. Страдало је 3.500 Срба, а 5.400 српских породица је остало без покретне и непокретне имовине", рекао је Савановић новинарима поводом обиљежавања страдања Срба са тог подручја које ће бити одржано у суботу, 4. јула, у Братунцу.

Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, нагласио је да се 80 одсто страдања српског народа средњег Подриња и Бирча догодило од маја 1992. до јануара 1993. године.

Те злочине су, рекао је он, починили припадници такозване Армије БиХ из Сребренице, а централну улогу имао је ратни командант у Сребреници Насер Орић.

Он је подсјетио да је Сребреница била заштићена зона УН из које су припадници такозване Армије БиХ на челу са Орићем вршили нападе на српска подручја, прогонили, убијали и клали, нарочито на велике православне празнике, провоцирајући тиме ситуације које ће се накнадно дешавати.

Савановић је навео да се, у намјери да се у Подрињу и Бирчу затре сваки траг српског живља, само на подручју Сребренице била нападнута 22 села, приликом чега је страдало 200 Срба, а у братуначкој општини су нападнута и уништена 24 села са 430 убијених Срба.

"Као човјек и као сви нормални људи, не дијелимо жртве по етничкој припадности, али је чињеница да неки ту етничку припадност стављају у први план и сви они који припадају бошњачком етносу су заштићени од тога што су чинили злочине према Србима. Према свим жртвама треба имати једнак приступ", нагласио је Савановић.

Предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић рекао је да је програмом обиљежавања страдања Срба у Подрињу предвиђено да у Братунцу у 11.00 часова убијеним и погинулим буде служен парастос на братуначком гробљу, а да је за 11.30 часова предвиђено полагање вијенаца на Спомен-крсту.

Он је додао да ће програм бити настављен обраћањем званичника на градском тргу у 12.00 часова.

Дуњић је навео да ће, у оквиру обиљежавања страдања Срба са тог подручја, у Братунцу сутра у 11.00 часова на градском тргу бити отворена пригодна изложба у организацији Републичког одбора породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих цивила.

Он је додао да су позиви, између осталог, послати свим амбасадама у БиХ, свим српским представницима у заједничким институцијама и свим члановима Предсједништва БиХ.

 

Програм обиљежавања

Програм обиљежавања

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Братунац: Наша истина још чека правду

НАУЧНИ СКУП ПОСВЕЋЕН ИСТИНИ О СРЕБРЕНИЧКИМ ДОГАЂАЈИМА

МОЛБА ЗА ОПРОШТАЈ УПУЋЕНА СРПСКИМ ЖРТВАМА

Подриње - Јадовно 1941.