ПРАВДА ЈОШ НЕ СТИЖЕ ЗЛОЧИНЦЕ

Полагање вијенаца погинулим Србима у Кравици на Божић 1993. године
Полагање вијенаца погинулим Србима у Кравици на Божић 1993. године

БРАТУНАЦ, 5. ЈАНУАРА /СРНА/ - Тужилаштво и Суд БиХ треба да буду укинути или морају престати да игноришу српске жртве, поручено је данас из Кравице код Братунца, гдје је служен парастос за 158 српских жртава страдалих у протеклом рату.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца Радојка Филиповић каже да је познато да су злочини почињени, ко су жртве, како су убијене и у највећем броју случајева ко је то починио. 

Она је најавила да ће организација, чији је члан, тражити одговорност српских представника у Тужилаштву и Суду БиХ и у заједничким институцијама јер они треба да покрену процесе тражења и одговорности и истрају у њиховој реализацији. 

Филиповићева подсјећа да су муслимански војници убијали све што су стигли с циљем да униште српске трагове у Кравици и средњем Подрињу, настављајући уништавање српских села у овом крају, које су започели у априлу 1992. године. 

Према њеним ријечима, Негослав и Кристина Ерић имали су по 80 и више година када су убијени на Божић 1993. године. 

"Кристина није била покретна. Још се пет особа воде као нестале у Кравици од којих су двије жене", напомиње Филиповићева. 

Она наглашава да је посао Тужилаштва да прикупи доказе, али да тужиоци неће да раде јер их неко штити и такав однос се мора прекинути или те институције треба укинути. 

Филиповићева истиче да је неподношљив однос Тужилаштва и Суда БиХ и њихово игнорисање српских жртава. 

"Како то да увијек недостају докази када је ријеч о злочинима почињеним над Србима, а Србе хапсе и држе у казаматима и без подигнутих оптужница", упитала је Филиповићева. 

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да, као ни до сада, нико од представника међународне заједнице ни данас није дошао да ода пошту настрадалим Србима. 

Он сматра да то неће учинити ни убудуће јер странци негирају злочине почињене над Србима, а присуством парастосу признали би ове злочине. 

"Од завршетка рата присутан је међународни инжењеринг на штету Републике Српске и српског народа. Од формирања Суда БиХ нико по командној одговорности није осуђен за злочине над Србима а за било који злочин над Бошњацима Срби се осуђују по командној одговорности као да су сви били команданти", напомиње Митровић. 

Он сматра да је то недопустиво и да овакво правосуђе не доприноси помирењу него још већим подјелима и међунационалном неповјерењу. 

Кристина Николић из Кравице каже да јој је прије 22 године погинуо муж Милован и да је ужасно то што за злочин у Кравици нико није одговарао. 

"Сваке године је све теже, јер неправда боли. Убијали су и клали народ и уништавали све што је српско, а свијет ћути и тако оправдава те злочине", каже Николићева. 

Прије 22 године Радмили Николић убијен је брат Радомир Милошевић. Умјесто да се радује Божићу, она прича да сваке године плаче када дође тај велики православни празник. 

Према њеним ријечима, породице убијених изгубиле су наду и вјеру у правосуђе БиХ и међународне судове, а само вјерују у Божију правду. 

Едвин Канка Ћудић из Удружења за друштвена истраживања из Сарајева рекао је да је свима познато да се овдје догодио злочин и да постоје српске цивилне жртве као и оне у Сарајеву, којима нико од представника цивилног друштва и власти БиХ никада није одао почаст. 

"Због тога у име одговорних грађана БиХ одајемо пошту и указујемо на неправду коју цивилно друштво, власт БиХ међународна заједница и правосуђе БиХ наносе овим жртвама и њиховим породицама. То коначно треба прекинути", изјавио је Ћудић. 

У цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици данас је служен парастос за 158 српских цивила и војника из овог мјеста и околних села страдалих у минулом рату. Од тог броја, 49 су убиле муслиманске снаге из Сребренице и оближњих братуначких села на Божић 1993. године. 

Потом су прислужене свијеће за покој душа настрадалих, а присутне делегације положиле су цвијеће код централног споменика у Кравици подигнутог за 3.267 Срба из регије Бирач погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату. 

Цвијеће су положили представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Мирослав Маричић, те делегације Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Борачке организације Српске, те општина и борачких организација Сребренице, Братунца и Зворника. 

Први пут данас су цвијеће положили и представници Удружења за друштвена истраживања и комуникације из Сарајева, како су образложили, у име одговорних грађана БиХ. 

Муслиманске снаге из Сребренице, уз помоћ јединица са братуначког, власеничког и зворничког подручја упале су на православни Божић 1993. године у Кравицу, гдје су убиле 49, раниле 80 српских цивила и војника, а седам их је нестало од којих пет није пронађено ни након 22 године. 

Тога дана село је опљачкано и запаљено је 688 српских кућа, око 2.000 помоћних и 27 друштвених објеката. Око 1.000 становника остало је без домова у једном дану и кроз сметове се пробило према Дрини, избјегавши сигурну смрт. Без једног или оба родитеља остало је 101 дијете. 

Од почетка рата па до половине 1995. године муслиманске снаге из Сребренице стално су упадале у српска села око овог мјеста, Братунца, Милића, Скелана и Зворника, убијајући све што стигну, пљачкајући и палећи српску имовину. 

Заробљене су мучили, масакрирали, одсијецали им главе и показивали у Сребреници, а забиљежен је и случај да су Ненада Ранкића пекли на ражњу. 

За 22 године након рата нико није одговарао ни за један злочин почињен над српским становништвом у средњем Подрињу, па ни за овај почињен на Божић у Кравици.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СЛУЖЕН ПАРАСТОС СРБИМА УБИЈЕНИМ НА БОЖИЋ 1993. ГОДИНЕ