Потврђена оптужница за злочин у Кукавицама: За инфо о жртвама погледајте Тановићев филм

У мјесту Кукавице код Рогатице 27. августа 1992. године убијено је 25, а рањено око 80 српских цивила који су у избјегличкој колони бјежали из Горажда.

                                                                    tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/kukavice_2.jpg

 

Злочин је извршила Кукавичка чета тзв. Армије БиХ која је колону напала из засједе. Припадници Унпрофора снимили су масакр у Кукавицама, а те снимке злочина употребио је режисер Данис Тановић који их је у свом Оскаром награђеном филму Ничија земља представио као злочине које су починили Срби.


Суд БиХ је прошле недјеље потврдио оптужницу против четворице бивших припадника муслиманске армије - Мухамеда Шишића, Емира Драковца, Азиза Шуше и Тарика Шишића, која их терети за ратни злочин против српских цивила у избјегличкој колони у Кукавицама.


У оптужници се наводи да су четворица припадника Кукавичке чете 27. августа 1992. године координирали и извршили напад на колону српских избјеглица која се кретала из мјеста Јабука, од Горажда према Рогатици, а која је за посљедицу имала смрт и повреде више цивила.


Они су, заједно са другим екстремистима напали колону од око 1.000 ненаоружаних Срба који су бјежали из Горажда.


Mеђу жртвама је било малољетне дјеце, старијих људи, многи су рањени, а имовина је попљачкана.


Иначе, Емир Драковац, бивши припадник Диверзантског одреда тзв. Армије БиХ оптужен је и да је крајем 1992. године на подручју општине Фоча починио злочин убиства, мучења и сакаћења сјекиром три жртве, убијене на веома суров начин. Драковац, изненађења ли, има чин капетана и припадник је ОС БиХ.

Извор:ФРОНТАЛ.РС

 

Везане вијести:

Календар геноцида: 27. август 1992. Годишњица страдања горажданских Срба у Кукавицама

Годишњица страдања горажданских цивила у Кукавицама