ПОМЕН СТРАДАЛИМА 7. ЈУЛА

Bratunac-groblje

БАЊАЛУКА, 7. ЈУЛА /СРНА/ - Обиљежавање 20 година од страдања Срба у Подрињу у протеклом рату и централна комеморативна манифестација ове године биће одржани у Братунцу 7. јула, а не 12. јула како је то било претходних година.

Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске у консултацијама са локалним заједницама, те породицама погинулих бораца и Српском православном црквом, одлучио је да се страдање Срба у Подрињу, почев од ове године, обиљежава прве суботе у јулу.

 

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, који је и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС, рекао је да је до промјене датума обиљежавања страдања дошло због тога што је обиљежавање које је ранијих одржавано 12. јула остајало у сјенци 11. јула, што бошњачке политичке структуре максимално политизују.

 

Он је подсјетио да за злочине над Србима на овом подручју још нико није осуђен правоснажном пресудом.

 

„На подручју средњег Подриња и Бирча у току рата, а посебно у периоду од маја до децембра 1992. године на монструозан начин је страдало је 3.267 Срба од којих највећи број на подручју ошпштина Братунац, Сребреница и Скелани, али и у општинама Зворник, Осмаци, Шековићи, Милићи и Власеница“, рекао је Ђокић на конференцији за новинаре.

 

Он је нагласио да ове жртве заслужују посебну комемеморативну манифестацију на којој ће се језиком чињеница указати на стравична страдања која су починила муслиманске снаге, посебно из Сребренице која је дуго била заштићена зона УН.

 

„Убијана су и дјеца и старији, више десетина села у овом подручју је потпуно уништено, 5400 домова је срушено, 800 дјеце је остало без једног или оба родитеља, а нарочито треба указати на стравични злочине који су више пута у току рата претрпјели становници Кравица као насеља који су симбол стравичног страдања“, рекао је Ђокић.

 

Он је додао да се и у случају ових злочина манифестује селективна правда због чега Република Српска захтијева да одговарају они који су планирали, организовали и извршили злочине над Србима.

 

Програм обиљежавања страдања Срба почеће у 13.00 часова на мјесном гробљу у Братунцу гдје је укопан највећи број жртава, а помен ће бити настављен у порти цркве Успења пресвете Богородице у Братунцу.

 

Министар Ђокић позвао је грађане Подриња и Бирча да што масовније дођу на овај скуп и кроз молитву одају почаст невино страдалим, те укажу на обим страдања на том подручју.

 

Извор: срна