ПАРАСТОС ЗА 25 УБИЈЕНИХ СРБА

bratunac

БРАТУНАЦ, 5. ОКТОБРА (СРНА) - Служењем парастоса у цркви Светог апостола Томе у Факовићима и прислуживањем свијећа за покој душа, данас је обиљежено 19 година од страдања 25 српских цивила и војника из овог подрињског села.

На данашњи дан 1992. године, након јутарњег напада на село Магашиће сјеверно од Братунца, муслиманске снаге из Сребренице и оближњих села тежиште напада усмјериле су на други крај братуначке општине, према српском селу Факовићима.
У том нападу убијено је 25 мјештана, од којих је већина запаљена и масакрирана. Најстарија жртва био је осамдесетдвогодишњи Данило Ђурић чији посмртни остаци још нису пронађени.
Становништво је спас нашло повлачећи се према Дрини и сусједној Србији.
Како су радили и приликом претходних упада и покоља у српским селима, припадници муслиманских оружаних снага након убијања мјештана, опљачкали су покретну и попалили непокретну српску имовину.
У кући Новке Николић запаљено је осморо цивила. Тек у прољеће 1993. године пронађена је лобања Живана Продановића коме је одсјечена глава, а мајка Драгина препознала ју је по зубима, а његово тијело још није пронађено.

Преживјели сродници настрадалих данас су посјетили грабља у Братунцу, те у општинама Љубовија и Бајина Башта у Србији гдје су сахрањени њихови најмилији јер, због сталне опсаде села, нису могли бити сахрањени у мјесном гробљу у Факовићима.

Супруга убијеног Ђоке, Љубинка Ђокић са кћерком Иваном присуствовала је данашњем парастосу. Она се присјећа да је, за разлику од напада на друга подрињска села који су бивали рано у зору, напад на Факовиће почео у подне и село је било одсјечено.

"Запуцало је са свих страна. Путеви према Братунцу и Скеланима били су пресјечени и народ се повлачио према Дрини гдје су многи у врбацима провели дан и ноћ и тако прикривени спасили се од сигурне смрти, јер убили су кога су год стигли", присјећа се Љубинка.

Она истиче да су убијали и непокретне старце које су затекли у кућама, и касније су их палили.
"Највише боли неправда што за ове злочине нико није одговарао ни послије толико година, што потврђује пристрасност међународне заједнице под чијим утицајем још ради Суд БиХ и због чега се на одговорност за ратна догађања позивају само Срби, а за српске жртве нико не одговара", каже Љубинка Ђокић.

Предсједник Предсједништва братуначке Борачке организације Крсто Ранкић изразио је разочарење радом Тужилаштва и Суда БиХ због непроцесуирања злочина почињених над Србима.
"Муслиманске снаге су вршиле систематско уништавање српског народа у средњем Подрињу, јер су масовно убијале цивиле приликом упада у села. Убијали су дјецу, жене, старце и непокретне особе, али нажалост нико није одговарао за те злочине. Борачка организација неће одустати и наставиће са инсистирањем да се коначно почну процесуирати и бројни злочини почињени над Србима у овом крају", рекао је Ранкић.
За злочине у Факовићима, као ни за све остале злочине почињене над Србима у средњем Подрињу, није одговарао нико од припадника муслиманских снага, ни 19 година од када су злочини почињени.

Извор: срна