ОСКРНАВЉЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ВРС

БИЈЕЉИНА, 17. АВГУСТА /СРНА/ - У мјесту Црни врх, поред магистралног пута Зворник - Тузла, за сада непознати починиоци оштетили су спомен-плочу погинулим борцима Војске Републике Српске /ВРС/, потврђено је Срни у Центру јавне безбједности Бијељина.

Случај је полицији у Зворнику пријављен јуче око 17.00 часова.

Дежурни оперативни полицајац рекао је да није познато када је спомен-плоча оскрнављена, те да је криминалистичка полиција поступила одмах по пријави и извршила увиђај.

Обавијештен је и дежурни тужилац. Наставља се рад на откривању извршиоца.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је Срни да оштећење спомен-плоче погинулим борцима Војске Републике Српске на Црном врху код Зворника представља нецивилизацијски чин који би могао изазвати спонтана реципрочна реаговања, која не воде ничему добром.

Митровић је истакао да скрнављење спомен-обиљежја представља злочин у миру, те нагласио да очекује реаговање међународне заједнице на овај чин.

Он је додао да у оваквој атмосфери није могуће је развијати и дограђивати мир, што подразумијева и постављање и чување спомен-обиљежја на свим странама.

"Сигурно ћемо покренути иницијативу да се нешто конкретније уради, а не само да се апелује да буду откривени починиоци", рекао је Митровић.

Спомен-обиљежје на Црном врху подигнуто је 10. септембра 2010. године у знак сјећања на 11 припадника ВРС, полиције и цивила, које су 1992. године на овом мјесту из засједе убиле муслиманске јединице.

Спомен-обиљежје је од тада оскрнављено више пута.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ЗЛОЧИНЦИ ИЗБЈЕГАВАЈУ РУКУ ПРАВДЕ

ПАРАСТОС ЗА СЕДАМ УБИЈЕНИХ СРПСКИХ ЦИВИЛА ИЗ РАНЧЕ

Братунац - Годишњица злочина у селу Магашићи