ОПСТРУКЦИЈА ГРАДЊЕ СПОМЕНИКА СРБИМА

Srebranica

СРЕБРЕНИЦА, 1. ДЕЦЕМБРА (СРНА) - Организацијa породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице већ двије године чека од општинског Одјељења за урбанизам и просторно уређење дозволу за изградњу спомен-обиљежја за 36 Срба из Mјесне заједнице Гостиљ, али начелници тог одјељења никако да то одобре, изјавио је Срни предсједник ове организације Младен Грујичић.
Он је рекао да су се од подношења захтјева промијенила тројица бошњачких начелника Одјељења, али да ниједан није издао дозволу за градњу споменика и да је очигледно ријеч о опструкцији.
"Посљедњи пут поднијели смо захтјев 21. новембра и тражили да нам начелник тог одјељења до 25. новембра образложи у писаној форми зашто толико дуго чекамо на дозволу за градњу и када ћемо је коначно добити", рекао је Грујичић, истичући да до данас није стигао никакав одговор на њихов допис.
Изградња спомен-обиљежја погинулим мјештанима српске националности из Гостиља предвиђена је на локацији насеља Солоћуша, поред регионалног пута Братунац - Сребреница, око два километра од центра града.
Грујичић тврди да је надлежном општинском одјељењу достављена комплетна документација.
"На наше писане ургенције из те службе су нам у почетку одговарали тражењем неких папира и сагласности, а затим су, углавном, ћутали. Послије дугог чекања, без образложења су нас обавијестили да треба да нађемо другу локацију", каже Грујичић, наводећи да је прво издавање дозволе опструисао Мирсад Мустафић, који је касније постао посланик у Дому народа Републике Српске, затим вршилац дужности начелника тог одјељења Сенад Субашић и сада aктуелни начелник Шевко Карић.
Он истиче да су се прије четири мјесеца жалили ресорном министарству у Влади Српске које је, на основу њихове докуменатције, наложило Одјељењу за урбанизам и просторно уређење Сребренице да у року од десет дана изда дозволу за градњу споменика у Солоћуши, јер за то постоји сва неопходна документација, подсјећа Грујичић.
Од тада је прошло 20 дана док је начелник тог одјељења Шевко Карић формирао петочлану комисију, која је заједно с њим изашла на "спорну" локацију.
"Упознао сам Карића и остале чланове комисије о свим детаљима и они су констатовали да испуњавамо услове, којих треба да се придржавамо приликом градње", рекао је Грујичић, истичући да су од тада прошла два мјесеца, а да Организација није добила дозволу за градњу.
Начелник одјељења Карић рекао је Срни да је послије дужег времена приступљено законском рјешавању тог проблема, у складу са надлежностима овог одјељења.
"Одјељење ће извршити увид у достављену документацију, утврдити њену усклађеност са законском регулативом и у најкраћем року се огласити о том захтјеву", рекао је Карић, који је потврдио да је ресорно министарство у Владе Српске упутило допис том одјељењу да ријеши питање изградње спомен-обиљежја у Солоћуши.
Предсједник Скупштине општине Сребреница Радомир Павловић оцијенио је да је неиздавање дозволе за изградњу споменика у Солоћуши потврда да сребреничка власт "прави дискриминацију" када је ријеч о жртвама из посљедњег рата на овим просторима.
"Недавно је без проблема издата дозвола за изградњу спомен-обиљежја настрадалим Бошњацима у Турбарима у насељу Топлица. Таквим односом према српским жртвама Бошњаци у сребреничкој власти потврђују да не поштују одлуку Владе Српске о проглашењу Сребренице подручјем од посебне бриге, према којој је један од приоритета да обиљежавање мјеста страдања становника ове општине треба да буде равноправно", рекао је Павловић.
Он је указао да је на подручју ове општине подигнуто неколико вјерских објеката и спомен-обиљежја Бошњацима без икаквих сагласности и дозвола и да општинске инспекције на то нису реаговале и обустављале радове - што је био случај са изградњом цркве на српској земљи у сребреничком селу Дуго Поље.

Приредио: Миро ПЕЈИЋ

 

 

 

Извор: срна