ОБИЉЕЖЕНЕ 23 ГОДИНЕ ОД СТРАДАЊА СРБА

 Полагање вијенаца на Црном врху код Зворника

Полагање вијенаца на Црном врху код Зворника

Парастосом и полагањем вијенаца на Спомен-плочу, данас су на Црном врху код Зворника обиљежене 23 године од страдања 11 припадника Војске Републике Српске (ВРС), полицајаца и цивила, које су 10. септембра 1992. године из засједе убили сребренички муслимани.

 

Замјеник предсједника Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Вељко Лазић рекао је да се доласком на мјесто страдања већ 23 године одаје почаст убијеним Србима, али да за све то вријеме нико од оних који су починили овај стравичан злочин није одговарао. 

 

"Познајући рад, или боље рећи нерад, Тужилаштва и Суда БиХ мислим да ћемо на правду још дуго чекати", рекао је Лазић и нагласио да је морао бити затражен референдум о питању рада ових правосудних институција. 

 

Он је нагласио да Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила подржава одржавање референдума јер је то једини начин да се успостави чист однос према раду правосудних институција БиХ које су до сада показале да им једино стало да оптужују српски народ. 

 

Лазић је рекао да је и Институт за нестала лица БиХ изгубио кредибилитет и смисао постојања јер је од 2008. године ексхумирано само 225 Срба. Он је подсјетио да се још тражи 1.678 несталих Срба. 

 

Секретар зворничке Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Миливоје Марковић подсјетио је да се "на овом мјесту 10. септембра 1992. године догодио стравичан злочин када су колону возила, која се кретала из Цапарде према Зворнику, пресрели сребренички муслимани, запалили возила и убили 11 лица од којих су само два били припадници Војске Републике Српске у униформама, а остали су били у цивилним одијелима". 

 

Он је истакао да тај злочин има посебно тежину јер се догодио на територији Републике Српске и зато што су га починили сребренички муслимани, о чему постоји докази. 

 

Парастос је служило мјесно свештенство, а вијенце на Спомен-плочу положили су представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, општинске Борачке организације, општинског Удружења ратних војних инвалида, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, општине Зворник и Удружења слијепих и слбовидих Зворник. 

 

Спомен-плоча је постављена 10. септембра 2010. године на Црном врху и први пут је оскрнављена шест дана након тога, а исте године одатле су украдени сто и клупе, исјечени жељезни стубови и ланци око обиљежја. 

 

Прије двије године обновљена је и постављена већа и дебља гранитна плоча, коју су непознате особе разбиле у августу прошле године. 

 

Прошле године постављена је и освештана нова - трећа по реду постављена Спомен-плоча на мјесту страдања припадника ВРС, полиције и цивила.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ОСКРНАВЉЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ВРС ...

НИСУ ПРОНАЂЕНЕ ОДРУБЉЕНЕ ГЛАВЕ ПРИПАДНИКА ВРС ...

ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА СРБА НА ЦРНОМ ВРХУ - Jadovno ...