ОБИЉЕЖЕНЕ 22 ГОДИНЕ ПОГИБИЈЕ 126 СРПСКИХ БОРАЦА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/Srna_zvornik_parastos.jpgЗВОРНИК, 6. НОВЕМБРА /СРНА/ - Парастосом, прислуживањем свијећа и полагањем вијанаца на Глођанском брду код Зворника обиљежене су 22 године од страдања 126 бораца Војске Републике Српске, које су 6. новембра 1992. године на овом мјесту убили припадници такозване Армије БиХ.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом са свештенством служио је парастос, којем су присуствовале породице погинулих бораца, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић, представници општина и борачких организација из Зворника, Шековића, Братунца и Власенице, као и ученици зворничких средњошколских установа. 

Епископ Хризостом је, након парастоса, рекао да су невине жртве на Глођанском брду велики мученици и страдалници који су дали животе за идеале људскости, доброте и поштења, бранећи своје од оних који су вјековима на овим просторима убијали, распињали и уништавали све што није њихово. 

"Са овога, за нас светог мјеста, позивамо Тужилаштво и Суд БиХ, који ни до данас нису процесуирали злочинце и нељуде који су убили 126 пропадника Војске Републике Српске, као и једног дјечака од 11 година, да не ћуте пред оваквим злочином", рекао је владика Хризостом. 

Владика Хризостом нагласио је да се суди неким периферним људима који су можда ни криви ни дужни, а да се заобилазе истински злочинци. 

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да ово стратиште, као и друга мјеста у Српској, најбоље говоре о карактеру сукоба, истакавши да је на овим просторима вођен вјерски и грађански рат, а не некаква агресија, како то неки у БиХ желе да представе. 

Напоменувши да га за ово мјесто и овај догађај вежу и личне успомене, генерал Савчић је рекао да је два дана послије масакра дошао са јединицом на зворнике просторе - Каменицу и Снагово, по наређењу команданта Главног штаба Војске Републике Српске, јер је пријетила опасност да и град Зворник буде угрожен. 

"Говорим то зати што је прича о БиХ представљена тако да су Срби увијек били нападачи.Међутим, чињеница је да смо се практично двије године бранили на овим просторима од муслиманских напада", рекао је Савчић и додао да су тек, када су ти муслимански напади постали неподношљиви и превршили сваку мјеру, предузете акције да се овај простор ослободи и заштити српски народ. 

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић истакао је да се оваквим окупљањем изражава дубоко поштовање према јунацима одбрамбено-отаџбинског рата и цивилним жртвама, које су мучки убиле паравојне муслиманске јединице. 

"Нама који смо живи остаје завјет и људски и Божији да памтимо, да се сјећамо и да инсистирамо на процесуирању свих злочина, па и овога на Глођанском брду", рекао је Митровић. 

Он је истакао да заједничке институције, које би требало да брину на исти начин, без пристрасности по било ком основу, управо чине супротно. 

"И Тужилаштво и Суд и Институт за нестала лица БиХ искључиво раде у интересу бошњачке стране", нагласио је Митровић и додао да због тога ниједан крупни злочин над српским жртвама практично није процесуиран, иако је Стратегија о процесуирању ратних злочина усвојена у парламенту БиХ 2008. године. 

Према његовим ријечима, представници Републике Српске, без обзира на којој се позицији налазе, мораће активније на томе да раде и да траже од институција власти да се започети структурални дијалог о реформи правосуђа преформулише. 

Вијенце и цвијеће на мјесто страдања положиле су породице погинулих бораца, представници Борачке организације Републике Српске и општинских борачких организација Звроника, Шековића, Власенице и Братунца, Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и други. 

Поубијани и нестали борци на Глођанском брду били су припадници Зворничке и Шековачке бригаде Војске Републике Српске. 

На Глођанском брду, на мјесту страдања, три пута је постављана Спомен-плоча са натписом: "Овдје је убијено 126 бораца Војске Републике Српске", али су је, након постављања, сваки пут непозната лица разбијала.

 

Извор: СРНА

 

Везане вијести:

Парастос на Глођанском брду

СЛОБОДАН СТОЈАНОВИЋ

Милош Милојевић: Приказ књиге „Српске жртве Сребренице“ Драгана Марковића