ОБИЉЕЖЕНЕ 22 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА НА ПАПРАТНОЈ ЊИВИ

ФОЧА, 20. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - На Папратној њиви код Фоче јуче су обиљежене 22 године од страдања 42 српска борца и цивила, које су из засједе убили припадници муслиманске војске.

Код спомен-обиљежја страдалима служен је парастос, а цвијеће су положиле делегације локалне заједнице, општинске Борачке организације и породице погинулих. 

Предсједник општинске Борачке организације у Фочи Срђан Станковић подсјетио је да за овај злочин над Србима нико још није одговарао. 

"Према нашим сазнањима, нико није ни испитан, нико није ни свједочио, никога ни Суд ни Тужилаштво нису позвали. Борачка организација тражи испитивање случаја", рекао је Станковић. 

Предсједник Скупштине општине Фоча Радојица Млађеновић рекао је да очекује да ће надлежне институције Републике Српске и Борачка организација бити упорне, да би се злочинци извели пред лице правде. 

На споменику на Папратној њиви, удаљеној 25 километара од Фоче, исписана су имена 21 војника и исто толико цивила. 

На старом макадамском путу Калиновик - Миљевина, на 20.09.1992. године, припадници муслиманске војске из засједе су, митраљеском паљбом, "осама" и "зољама", напали камион Војске Републике Српске /ВРС/ који је, поред војника, превозио и цивиле из Калиновика, Трнова и Миљевине. 

Сви који су били на камиону су погинули, а многи од њих су изгорјели, тако да су тешко идентификовани.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

СУТРА 23 ГОДИНЕ ОД УБИСТВА 13 ПРИПАДНИКА ЈНА НА КОРАНСКОМ МОСТУ

Календар геноцида: 21. септембар 1991. Годишњица масакра на Коранском мосту

ЗАПАДНИ ДИО СРПСКЕ ОДБРАЊЕН ЗАХВАЉУЈУЋИ ЈЕДИНСТВУ