ОБИЉЕЖЕНО 20 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА ОСАМ СРПСКИХ ЦИВИЛА

СРНА

БРАТУНАЦ, 8. АВГУСТА /СРНА/ - Служењем парастоса и прислуживањем свијећа на градском гробљу у Братунцу данас је обиљежено 20 година од страдања осам српских цивила из села Јежештице које су убиле муслиманске оружане снаге из Сребренице.Предсједник Мјесне заједнице Јежештица Лука Богдановић рекао је новинарима да су муслимани у мучком нападу на ово село 8. августа 1992. године у двориштима кућа и на њивама, док су обављали пољопривредне радове, убили осам цивила, од којих су двије жене, а један мјештатин који је тешко рањен је касније умро у болници. 

Мјештанин Јежештице Микајло Млађеновић рекао је да су му муслимани 12. јула ранили оца који је касније умро у болници, а 8. августа убијени су му мајка, брат Драган и брат Анђелко, коме су муслимани одсјекли главу и однијели у Сребреницу као ратни трофеј. 

Предсједница Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Радојка Филиповић рекла је да, упркос бројним доказима који су достављени Тужилаштву БиХ, још нема ни једне правоснажнњ пресудњ нити подигнутњ оптужницњ за овај злочин, нити за злочине који су се десили прије и послије 8. августа 1992. године. 

Истовремено са нападом на Јежештицу 8. августа 1992. године, муслимани из Сребренице су предузели и општи напад на Шиљковиће, Залужје и Сасе у општини Сребреница, гдје су у сваком селу убили по два српска цивила. 

Муслимани у својим походима да затру све што је српско на овим просторима наставили су нападати Јежештицу, чисто српско село, и у другој половини 1992. године, тако да је отпор српских бранилаца сломљен на Божић 7. јануара 1993. године, када је на најсвирепији начин убијено и масакрирано 16 српских цивила. 

Све куће у којима су живјела 502 становника су тада, на највећи православни празник - Божић, опљачкане, разорене и запаљене. 

Током ратне 1992. и 1993. године муслимани су перманентним нападима на Јежештицу убили 37 Срба, претежно цивила, међу којима је било пет жена, а највише старијих и изнемоглих лица која нису успјела побјећи. 

За овај злочин, као и за све остале ратне злочине почињене током 1992. и 1993. године на подручју Братунца и Сребренице, гдје је убијено око 1.500 Срба, претежно цивила, још ниједан Бошњак није одговарао, не воде се ни судски поступци, а нема ни ухапшених

 

Извор: срна