НЕ ДОЗВОЛИТИ МАНИПУЛАЦИЈУ СРПСКИМ ЖРТВАМА

stasa_kosarac.jpg

СРЕБРЕНИЦА, 6. МАРТА /СРНА/ - Шеф Тима за истраживање ратних злочина Републике Српске Сташа Кошарац оцијенио је у Сребреници да је на сцени монструозан покушај манипулације српским жртвама од Института за тражење несталих лица БиХ.

"Институт то ради у садејству са Тужилаштвом БиХ, желећи да минимизира српске жртве и прикрије злочине почињене над Србима, али институције Републике Српске то неће дозволити и максимално ће се укључити у рјешавање питања несталих да би се онемогућило манипулисање српским жртвама и спријечило додатно наношење бола породицама несталих, па настрадалих Срба", рекао је јуче Кошарац новинарима.

Он је истакао да у Републици Српској влада незадовољство радом Тужилаштва и Суда БиХ који са Институтом за тражење несталих проводе политику бошњачког руководства, омаловажавајући српске жртве и игноришући злочине почињене над Србима, те тако јавности и даље покушавају наметати неистину о карактеру рата у БиХ.

"Колико је повјерење у рад тих органа најбоље показују изричити захтјеви породица несталих ексхумираних Срба из Сребренице које инсистирају да се изврши поновна обдукција и ревизије идентификација посмртних остатака њихових сродника у Републици Српској, јер је у Тузли наведено да су настрадали из ватреног оружја, а поуздано се зна да су неки заробљени живи и накнадно убијени након мучења и масакрирања", навео је Кошарац.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је да се неће дозволити изношење посмртних остатака из костурница у Републици Српској како је планирао Институт за тражење несталих БиХ.

"Циљ те замисли и наредбе је манипулација српским жртвама и покушај да се на тај начин дође до замишљене цифре о броју настрадалих сребреничких Бошњака како би се од свјетске јавности прикрила истина о српским страдањима о чему свијет све више сазнаје, а поновиле неистине о броју погинулих Бошњака што је недопустиво", истакао је Митровић.

 

 

Извор: срна