НАУЧНО РАЗАРАЊЕ ПРОПАГАНДНИХ ЛАЖИ

Сребреница пројект

БЕОГРАД, 28. ОКТОБРА /СРНА/ - Невладина организација „Историјски пројекат Сребреница“ представила је данас на Међународном сајму књига у Београду студију англосаксонских стручњака предвођених професором Едвардом Херманом „Масакр у Сребреници: докази, контекст, политика“ као и допуњено издање своје књиге.
Стефан Каргановић из Историјског пројекта Сребреница, који је и коаутор књиге „Сребреница: Деконструкција једног виртуелног геноцида“ рекао је да је тематика двије књиге иста и да нема суштинских размомилажења, али да је разлика у фокусу.
„Наша орјентација је уско емпиричка гдје велики број чињеница, резултата конкретних истраживања на терену, а они дају општи преглед сребреничке тематике и зато стојимо на становишту да су те двије књиге комплементарне и да свако ко жели добар увод у сребреничко питање треба да прочита и једну и другу књигу“, рекао је Каргановић.
Он је навео да се књига професора Хермана и групе аутора, бави разним темама, а у фокусу је питање Хашког трибунала и како он функционише, јер како истиче Каргановић, то је врло важно „зато што више не може да се говори о Сребреници а да се не разматра начин рада Трибунала“.
Каргановић је навео да се Хашки трибунал разматра у два поглавља двојице различитих аутора – у једном се разматра питање лажних свједока и њихово коришћење у Хагу, а у другом се разматра питање концепта „удружени злочиначки подухват“ и питање како Хашки трибунал злоупотребљава концепт геноцида и како га неправилно примјењује у својим процесима и пресудама.
Има и поглавља о војној позадини сребреничке операције у којима су, према Каргановићу, садржана разматрања која су врло релевантна за правилно разумијевање догађаја у јулу 1995. године.
„Ова књига је капитално дјело пре свега по својим аналитичким дометима, затим по чињеници да су писци сви одреда несрби, дакле немају апсолутно никакав интерес да бране, `српску ствар`, њих интересује само истина и ово је резултат њихоговог поштеног истраживања“, рекао је Каргановић.
Едвард Херман је у својој поруци учесницима промоције на Београдском сајму оцијенио да је „масакр у Сребреници био пропагандни поен за САД и њихове НАТО савезнике“, чиме је створена морална основа не само за демонизацију и кажњавање Срба, већ је утрло пут и за „хуманитарне интервенције“ у Афганистану, Ираку, Сомалији, Либији и без сумње, сматра он, на још многим мјестима.
„Број наводно `погубљених` је био надуван тако што су борбени губици били игнорисани и што је тој цифри дала легитимитет једна стварно корумпирана установа, какав је Хашки трибунал, која користи корумпиране сведоке као што је Дражен Ердемовић“, поручио је Херман.
Он је оцијенио да је „кривотворење чињеница и злоупотреба климавих доказа да би се Србија натерала да пузи и да би се оправдале даље злоупотребе моћи од стране САД и НАТО, сада измакло контроли и то је нешто што детаљно проучавање Сребренице претвара у задатак од највећег значаја“.
Промоцији су присутвовали и адвокати генерала Ратка Младића Милош Шаљић и Бранко Лукић, као и публициста Љиљана Булатовић.

 

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Додајте коментар