НА ОСНОВУ ДОКУМЕНАТА ДОКАЗАТИ ЧИЊЕНИЦЕ О СРЕБРЕНИЦИ

srna2.jpg

БАЊАЛУКА, 9. ФЕБРУАРА (СРНА) - Тиму одбране генерала Ратка Младића пред Хашким судом биће неопходна бројна документација из институција Републике Српске, као и Оружаних снага БиХ, а приоритет је да се на основу тих докумената покуша доказати да број од 7 000 убијених у Сребреници није тачан, изјавио је Миодраг Стојановић, адвокат у тиму одбране генерала Младића.

"За сада имамо позитивне сигнале од власти Републике Српске, што је уосталом и њихова обавеза, али страхујемо да би могло бити опструкција од Министарства одбране БиХ", рекао је он.

Истакавши да је ријеч о важној документацији, Стојановић је нагласио да одбрана осјећа потребу да ради утврђивања пуне истине о догађајима у Сребреници, прије свега броја жртава, којим се манипулише, провјери списак који је добила од Тужилаштва Хашког трибунала.

"То морамо упарити са списком који смо добили од Смаила Чекића и Мирсада Токаче. Ријеч је о огромном послу. Све су то папири, документи и трагови који ће у једном тренутку бити потребни тиму одбране. Зато сматрамо да морамо имати континуирани контакт са властима Српске", истакао је Стојановић за бањалучки "Фокус".

На питање које су то институције или бивше институције, чија ће документација бити неопходна, Стојановић је прецизирао да је то, прије свега, бивше Министарство одбране Републике Српске.

"Сва документација из тог министарства сада је у касарни Врбас, до које можемо доћи преко одобрења које дају Оружане снаге БиХ, односно Министарство одбране БиХ. Биће нам потребна документација Комисије Владе Српске о Сребреници, као и докуменети до којих је дошао МУП Српске у документовању злочина над српским народом", рекао је Стојановић.

Говорећи о евентуалној опасности да је нешто од докуменације уништено, нарочито од оне која је још по касарнама, Стојановић је рекао да уопште не искључује такву могућност. "Иако се већина тога налази под Оружаним снагама БиХ, ипак је физички та документација у касарни Врбас. То на неки начин ипак тјеши", рекао је Стојановић.

Он је најавио да ће се тим одбране Младића, уколико буде опструкција од Министарства одбране БиХ по питању документације, обратити судском вијећу на статусној конференцији и затражити обавезујући налог.

 

 

Извор: срна