Међународна комисија за истину о Сребреници

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да инсистира да се успостави међународна комисија која би утврдила истину о догађајима у Сребреници из јула 1995. године, јер несразмјер између тврдње о 8.000 страдалих и чињенице о око 4.000 сахрањених послије толико година, говори да у свему томе "постоји неки проблем".

Предсједник Републике Српске Милорад Додик

Предсједник Републике Српске Милорад Додик

"Нама се говори да је 8.000, а тамо на мезарима има око 4.000 сахрањених послије толико година, а они из Хага су закључивали на причи о 8.000. Мени је веома неугодно да лицитирам о броју, али очигледно је да постоји неки проблем у свему томе", навео је Додик.

Предсједник Српске је за Радио - телевизију Војводине рекао да то јесте болно питање, али да "ако све што се десило није истинито изнесено, онда то остаје предмет спекулација".

Као илустрацију штетности баратања неистинитим информацијама, Додик је подсјетио на то како је прича да су Срби побили 300.000 муслимана у рату довела до тога да су САД и друге западне земље на основу тог податка правиле своје концепте политичког рјешења у БиХ.

Додик је поновио ранији став да Сребреница није била херојски чин, али је указао да је прича о Сребреници непотпуна без података о српским жртвама.

"Апсолутно мислим да ниједан злочин није потребан, а да је ово у сваком смислу био непотребан злочин са становишта и политичког и националног и војног и сваког другог аспекта. Он је огроман и тежак, он је злочин који јесте најмасовнији на том простору, али не можете ви да изађете са причом о Сребреници само ако кажете да је тамо убијено неколико хиљада Бошњака, а да не кажете да је убијено исто толико Срба у неком времену које је мало шире и није сконцентрисано само на два дана", рекао је Додик.

Он је поновио да није сагласан са квалификацијом сребреничког злочина као "геноцида", указујући да је геноцид злочин Турске над Јерменима почетком 20. вијека.

"Они су тамо убили кога су стигли од Јермена, без обзира да ли су ђеца или одрасли. Кад узмете мало здрав разум, овђе је више помодарство та прича о геноциду, која је гурнута да би неки прали своју савјест", рекао је Додик.

Он је подсјетио на то да су, када је ријеч о Сребреници, жене и ђеца "организовано пребачени у Тузлу и да им није ништа фалило", али да има и таквих ситуација да су жене и ђеца гинули и убијани "зато што су наишле неке паравојне формације и то чиниле".

Додик је истакао да је стога "само потребна истина".

 

Извор: Радио Телевизија БН

 

Везане вијести:

У СУСРЕТ ДВАДЕСЕТОГОДИШЊИЦИ СРЕБРЕНИЦЕ

О ПАКЛУ СТРАДАЊА: Кроз српска села сребреничког краја

ШКРБИЋ: БРОЈ УБИЈЕНИХ БОШЊАКА ВАН БОРБЕ ИЗРАЖАВА СЕ СТОТИНАМА

Орић ми све побио, али истину не може