ЛОГОРАШИ И ПРЕДСТАВНИЦИ ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ СРБА НАПУСТИЛИ ТРИБИНУ

Трибина Мој допринос трајном миру у Братунцу
Трибина Мој допринос трајном миру у Братунцу

У Братунцу је данас одржана јавна трибина о теми "Мој допринос трајном миру", на којој су уводна излагања одржали чланови Међурелигијског вијећа БиХ и вјерски службеници три водеће вјерске конфесије, а коју су, након краћег присуства, напустили Срби из Удружења логораша регије Бирач и Удружења породица несталих из Братунца.

Уводничари су истакли да је укључивање свих друштвених чинилаца и грађана у враћање повјерења међу становницима у БиХ, без обзира на различита вјерска и друга опредјељања, циљ одржавања ове трибине. 

Трибину су представници Удружења логораша регије Бирач и Удружења несталих из Братунца напустили незадовољни због тога што су организатори омогућили представници Удружења "Мајке Сребренице" Хатиџи Мехмедовић да у дискусији одступи од теме и да, како су оцијенили, користи говор мржње. 

Након напуштања трибине, Милка Ковачић из братуначког Удружења породица несталих рекла је да се не може разговарати о помирењу и суживоту на овим просторима ако се говори само о бошњачким жртвама, а оспоравају се српске за које нико није одговарао. 

"Представници бошњачких удружења произашлих из рата још користе говор мржње, не дозвољавајући на оваквим скуповима да се говори о српским жртвама, заустављеном процесу и опструкцији тражења несталих Срба од Института за тражење несталих БиХ, као и одговорности оних који су починили злочине над Србима у овом крају", рекла је Ковачићева, образлажући разлоге напуштања трибине. 

Секретар Удружења логораша Винко Лале каже да организатори оваквих скупова треба да омогуће свим учесницима да изнесу ставове, да спријече говор мржње и да се уважава уставни и правни систем БиХ и Републике Српске, а не да се само заговарају идеје сарајевских политичких кругова и оснаживање БиХ, док се занемарују надлежности Републике Српске и интереси српског народа. 

"Такав однос и такве расправе и разговори неће допринијети изградњи мира, посебно док се не процесуирају бројни починиоци злочина над Србима чије смо и ми логораши жртве", указао је Лале. 

Начелник братуначке општине Недељко Млађеновић оцијенио је да је добро организовати овакве разговоре и објаснити људима да су "сви жртве рата, који је неко из свјетских центара моћи режирао у БиХ, а затим у другим крајевима свијета и све до актуелних сукоба у Украјини, гдје невини људи гину ради туђих интереса". 

Трибина је организована у оквиру пројекта ПРО - Будућност (Повјерење, Разумијевање, Одговорност за будућност) Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), који у БиХ реализује ЦРС (Цатхолиц Релиеф Сервисес), у сарадњи са Фондацијом "Мозаик", Каритасом БиХ, Хелсиншким парламентом грађана Бањалуке, Форумом грађана Тузле и Међурелигијским вијећем БиХ. 

Емир Ковачевић из Међурелигијског вијећа рекао је да је циљ овог пројекта да "отвори врата за креирање боље будућности" за грађане БиХ. 

Осим представника вјерских заједница, у раду трибине учествовали су представници вјерских заједница, локалних власти, цивилног друштва и заинтересовани учесници трибине из Братунца и Сребренице. 

Без обзира на изнесена различите ставове о прошлости и изградњи мира, организатори састанка и учесници сагласили су се да је корисно организовати разговоре, причати о позитивним примјерима, и најавили да ће наставити са реализацијом овог пројекта.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

НАСТАВЉЕНА ПРАКСА ОСУДЕ СРБА

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА 305 УБИЈЕНИХ СРБА

ПРАВДА ЈОШ НЕ СТИЖЕ ЗЛОЧИНЦЕ

РАЈИЛИЋ: РАСВИЈЕТЛИТИ УБИСТВА СРПКИЊА У САРАЈЕВУ И ГОРАЖДУ