ЛАЖНИ СПОМЕНИЦИ ЗА ЛАЖНЕ ЖРТВЕ

visegrad_panorama

ВИШЕГРАД, 4. ЈУНА /СРНА/ - Тврдње да је у Вишеграду извршен злочин геноцида и да је страдало 3.000 Бошњака нису тачне и имају за циљ да промијене и лажирају историју и карактер одбрамбено отаџбинског рата, закључено је данас на ванредној сједници општинског парламента. Одборници су затражили да се уклони споменик постављен 26. маја, на коме је исписан спорни текст, уколико нема законску документацију.

 

Уколико је споменик постављен са ваљаном документацијом, онда са њега треба да се избришу ријечи „жртвама геноцида“ којим се вријеђа достојанство српског народа и изазива расна и вјерска мржња, разрод и нетрпељивост.

 

На ванредној сједници општинског парламента предложена је и смјена предсједника Скупштине општине Билала Мемишевића, за кога одборници опозиције тврде да је и он крив што је постављен такав натпис на споменику.

 

Мемишевић је рекао да он није аутор текста на спомен обиљежју, већ бошњачке невладине организације. Захтјев за смјену Мемишевића није добио потребну већину у локалном парламенту.

 

Бошњаци су на муслиманском гробљу Стражиште у Вишеграду подигли споменик на коме пише да посвећен "жртвама геноцида".

 

Најављено је да ће у овом случају бити покренут поступак против починиоца кривичног дјела.

 

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Дражен Перендија је рекао да је натпис на споменику провокација и рушење тешко стеченог мира у Вишеграду.

 

Народни посланик Мирослав Којић је оцијенио да је опасна подвала да је у Вишеграду у току рата страдало 3.000 Бошњака.

 

Начелник општине Томислав Поповић је рекао да се проблем мора ријештити мирним и разумним путем и да је он о свему обавијестио и надлежне републичке институције.

 

Он је подсјетио да нико од организатора општини није поднио захтјев за подизање споменика, нити их је упознао са текстом на њему.

 

 

Извор: срна