КРЕИРАЊЕ ИСТОРИЈЕ ПО ВОЉИ МОЋНИХ

Душанка Мајкић

Душанка Мајкић

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић оцијенила је да најава да ће Велика Британија, уз подршку Холандије и САД, упутити Савјету безбједности УН нову резолуцију о БиХ у којој се тражи да 11. јул буде проглашен међународним даном помена на жртве геноцида у Сребреници представља креирање историје по вољи моћних, а не правдољубивих.

"Циљ такве иницијативе је да се пошаљу црно-бијеле слике БиХ, иако су то земље с високо развијеном демократијом у којима је познато да о догађајима треба судити након што прође неко вријеме", рекла је Мајкићева Срни. 

Напоменувши да је вријеме најбољи свједок и да не треба сувише брзо судити о догађајима јер се може десити да вријеме оповргне изнесене тврдње, Мајкићева је оцијенила да је необично да се западним земљама "толико жури" и да је то резултат бошњачког лобирања. 

"То је једностран поглед на трагедију која се догодила у БиХ, јер када би био отприлике исти поглед на те догађаје - онда би сви видјели да је ријеч о жртвама на страни свих народа и да о томе треба тако судити", навела је Мајкићева. 

Мајкићева упозорава да данас, нажалост, онај ко више плати има и веће могућности да једна "истина буде истинитија од осталих". 

"Тако и овом приликом присуствујемо креирању историје по вољи моћних, а не оних који су правдољубиви и који желе да се дође до истине", истакла је Мајкићева. 

Напомињући да је ријеч о "страшној лобистичкој акцији", Мајкићева је поручила да ће и Република Српска морати сада много више енергије да уложи у лобирања у иностранству. 

Говорећи о приједлогу из резолуције да у образовни систем БиХ и других земаља буде уврштено градиво које ће злочине у Сребреници окарактерисати као геноцид, Мајкићева је истакла да је питање школских програма у надлежности ентитета и да ће они о томе одлучивати. 

Коментаришући вијест да је секретар Министарства иностраних послова (МИП) БиХ Аднан Хаџикапетановић, мимо дипломатских правила, прослиједио дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у свијету писмо начелника општине Сребреница Ћамила Дураковића у коме се од амбасадора тражи да на обиљежавање 11. јула позову највише званичнике земље у којој службују, Мајкићева је рекла да је кључно питање да ли је секретар МИП-а сам донио такву одлуку или је ту одлуку усагласио са ресорним министром Златком Лагумџијом. 

"Немогуће је да се тако значајне комуникације са другим државама повјеравају секретару, али сигурна сам да су у овом хаосу и међупростору између два Савјета министара БиХ, одлазећег и долазећег, могуће различите малверзације, као што је и ова", наводи Мајкићева. 

Наводећи да је Лагумџија сигурно упознат о овој информацији, Мајкићева је оцијенила да ће то бити "коначан печат који је ударио у овом министарству, у коме иначе влада велики хаос".

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ЗАХТЈЕВ УН ДА ПРОГЛАСЕ ДАН ГЕНОЦИДА У СРЕБРЕНИЦИ

Сребреница фалсификовање историје - Jadovno 1941.

СРЕБРЕНИЦА - ПОЛИТИЧКИ ИНСТРУМЕНТ - Jadovno 1941.

књига "сребреница - како се заиста збило" на ... - Jadovno 1941.