КАО НИ ЗА МНОГЕ ДРУГЕ УЧИЊЕНЕ НАД СРБИМА, ЗА ЗЛОЧИН У ЖЕПИ ЈОШ НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО

ХАН ПИЈЕСАК, 4. ЈУНА /СРНА/ - У Жепи код Хан Пијеска данас је служен парастос, прислужене свијеће и положено цвијеће на Спомен-обиљежје за 45 припадника Војске Републике Српске, који су прије 21 годину убили припадници нелегалних муслиманских снага.
Предсједник Борачке организације Српске Пантелија Ћургуз рекао је да се у Жепи на данашњи дан прије 21 године догодио злочин, јер су људи убијени током хумане акције достављања хране и воде војницима, који су обезбјеђивали војни објекат, а били су окружењу нелегалних формација. 

Он је истакао да овај злочин још није процесуиран, иако се знају налогодавци и извршиоци. 

"Овдје се преплићу туга и понос, јер смо изгубили 45 борца, али имамо Републику Српску која је гарант безбједности и једног дана ће, вјерујемо у то, бити самостална", поручио је Ћургуз. 

Он је навео да ће БОРС истрајати у захтјевима да буду процесуирани ратни злочини, те да ће поштовати Закон о правима бораца. 

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина рекао је да се у Жепи прије 21 годину догодио страшан злочин и да убиство 45 српских бораца представља најтрагичнији догађај у новијој историји општине Пале. 

"То је дан када је Сарајевско-романијска регија пустила сузу. То је најтрагичнији дан у новијој историји Пала, јер је 45 српских војника у једном дану и на једном мјесту дало живот за Републику Српску", рекао је Парађина. 

Према његовим ријечима, они су убијени током хуманитарне акције достављања хране војницима на репетитору на брду Зловрх. 

"Борачка организација Републике Српске стоји на бранику одбране свих права борачке популације", рекао је Парађина и додао да борачка категорија није добила адекватан статус у друштву и да се више пажње мора посветити запошљавању дјеце погинулих бораца. 

Парастос је служио јереј Миљан Рађеновић, а вијенце на Спомен-обиљежје су положили генерал Милан Торбица, савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Српске, делегације Борачке организације Републике Српске и општинских организација Сарајевско-романијске регије, делегације скупштина општина Пале, Хан Пијесак и Рогатица. 

Вијенце су положиле и делегације Удружења ветерана служби безбједности Српске, Удружења "Бели вукови" са Пала, инспектор Управе криминалистичке полиције МУП-а Српске Симо Тушевљак, СУБНОР-а Пале, Кола-српских сестара Пале и други. 

Борце Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске су 4.јуна 1992. године на Жепи из засједе напале муслиманске снаге, упркос договору о мирном проласку. 

Колона је нападнута са свих страна, српски војници су насумице убијани. Припадници такозване Армије БиХ су 12 заробљеника затворили у оближњу шталу и живе запалили. 

Ово је једно од најмасовнијих страдања припадника Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске током протеклог Одбрамбено-ослободилачког рата.

 

 

Извор: срна