ЈОШ НЕМА КАЗНЕ ЗА ЗЛОЧИН НАД СРБИМА

Kravica

БРАТУНАЦ, 5. ЈАНУАРА (СРНА) - У Кравица код Братунца данас је обиљежено 19 година од страдања 49 Срба, које су на Божић 1993. године убили, а затим масакрирали припадници муслиманских оружаних снага из Сребренице под командом Насера Орића.

Парастос је служен у цркви Светих апостола Петра и Павла, а вијенце и цвијеће на централном спомен-обиљежју положили су представници Пододбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, борачких организација Братунца и Сребренице, као и породица погинулих бораца и несталих цивила.

Вијенце су положили и представници неколико политичких партија из Српске, као и делегација Српске радикалне странке "Др Војислав Шешељ" из Београда.

Муслиманске јединице из Сребренице неколико пута бројчано јаче од бранилаца Кравице напале су у рану зору 7. јануара 1993. године из више праваца ово српско насеље и околна српска села, те мјештане, који нису успјели побјећи, убили и измасакрирали на кућном прагу.

"Циљ муслиманског мучког напада био је уништити и затријети све што је српско на овом простору, јер је Кравица одувијек бастион српства", рекао је некадашњи предсједник Извршног одбора Скупштине општине Братунац Родољуб Ђукановић.

Међу убијенима на Божић 1993. године било је највише дјеце и старијих лица. Седморо заробљених је након мучења и тортура у муслиманском логору у Сребреници убијено, а њихова тијела још нису пронађена. Више од 1 000 мјештана Кравице, носећи дјецу и рањенике, успјело је да се кроз велике сметове снијега, на путу дугом око пет километара, преко планинских превоја пробије до ријеке Дрине, а онда су чамцима пребачени на територију Србије.

Два дана послије Божића 1993. године пронађено је и сахрањено само седам српских цивила, док су посмртни остаци 42 жртве пронађени, идентификовани и сахрањени тек два мјесеца касније, када су јединице Војске Српске ослободиле Кравицу од муслиманских окупационих снага.

У овом највећем српском насељу у Средњем Подрињу без једног или оба родитеља остало је 101 дијете. Мјесна заједница Кравица, у којој је прије рата живјело 2 500 становника, била је током ратне 1992. и 1993. године стална мета напада наоружаних муслимана из околних села Сребренице и Братунца, који су у том периоду убили 152 српска цивила и војника, а 168 ранили.

За ове злочине, као и за све остале злочине почињене на подручју Сребренице и Братунца, гдје је током 1992. и 1993. године убијено 1 500 Срба, још ниједан Бошњак није одговарао. Хашки трибунал је 3. јула 2008. године ослободио Орића оптужнице, јер наводно није било доказа о његовој командној одговорности.

"Суд и Тужилаштво БиХ су наметнути само да би судили Србима, док их српске жртве и злочини почињени над Србима не интересују, због чега је неопходна реформа правосудног система БиХ, јер правда не смије бити селективна, већ једнака за све", рекла је посланик у Народној скупштини Српске Славица Јовановић.

Муслиманске оружане снаге, које су биле стациониране у Сребреници, обично су бирале највеће православне празнике за напад на српска села. Тако је на Видовдан 1992. године нападнуто насеље Лозница, када је убијено 11 српских цивила, а исте године на Петровдан у Биљачи, Сасама и Залазју убијено је 69 и рањено 70 Срба.

 

 

Извор: срна