ЈЕЛАШЦИ: ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ЗА ДЕСЕТОРО УБИЈЕНИХ МЈЕШТАНА

ВИШЕГРАД, 27. ОКТОБРА /СРНА/ - У селу Јелашци код Вишеграда данас је откривен и освештан споменик за 10 невино настрадалих мјештана које су 1. августа 1992. године убили припадници Армије БиХ.Међу настрадалима је било двоје малољетне дјеце и старац од 72 године, а до данас починиоци овог злочина нису одговарали. 

 

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/jelasci-spomenik.jpg



Народни посланик Мирослав Којић, који је тада био судија за прекршаје, одмах након злочина обавио је увиђај и материјал предао надлежним тужилаштвима. 

Он је нагласио да је двије деценије требало да прође да буде покренут поступак за злочине у селу Јелашци, истичући да се знају име и адреса човјека који је командовао овим мучким нападом, који сада живи ван БиХ. 

"Ваљда је коначно дошло вријеме да се за ово што се догодило над цивилним становништвом у Јелешцима мора одговарати", рекао је данас Којић. 

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Дражен Перендија истакао је да би оваквих жртава и спомен-обиљежја било и више да није било српских политичких и војних вођа који су на вријеме организовали одбрану нашег народа. 

"Правда ће, коначно, и у овом случају показати своје лице, што ће бити бар нека статисфакција за оне који су иза побијених жртава остали“, додао је Перендија. 

Миодрагу Савићу, који живи у Обреновцу, погинули су брат и снаха, те његов отац који је дошао да помогне око пољских радова. 

"Огорчени смо што се имена злочинаца и не помињу, а камо ли да им се суди", рекао је Савић. 

Старини Војиславу Шушњару су злочинци убили и оца и мајку, а кућу запалили. Мјесто гдје се налазила кућа убијених Трифуна Јеличића, његове супруге Саве, снахе Мирјане, осмогодишње унуке Драгане и десетогодишњег унука Видоја, зарасло је за 20 година у коров, шибље и дрвеће. Преживјела двојица синова живе у Србији и повремено дођу на гроб својих најмилијих. 

Споменик изгинулим становницима Јелашаца подигла је Општинска борачка организација, уз помоћ мјештана Новака Савића, Љубише Симеуновића и Милене Пецикозе

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Везане вијести: 

ДВИЈЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД СТРАДАЊА СРБА У ЈЕЛАШЦИМА