ГЕНОЦИД У СРЕБРЕНИЦИ - ПОЛИТИЧКА ПРИЧА

Ефраим Зуроф

Ефраим Зуроф

Разлог за покушај да се злочин у Сребреници оквалификује као геноцид је политичке природе, рекао је предсједник Удружења "Симон Визентал" Ефраим Зуроф.

Зуроф је нагласио да нема потребе да Србима објашњава зашто је то тако.

"То није геноцид и нема разлога да се тако назове. Разлог због чега је назван геноцидом је политички, и сматрам да то не морам да објашњавам људима овдје", рекао је Зуроф на конференцији за новинаре поводом сједнице Комисије за уређење Старог сајмишта.

Зуроф је поновио да се у Сребреници јесте десио специфичан злочин, али не и геноцид.

Он је констатовао да многи покушавају да преиначе злочине, укључујући и онај у Сребреници у нешто друго, да би добили неку врсту компензације.

Зуроф, који је члан Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу и који је у Београд дошао на позив Комисије за уређење Старог сајмишта, рекао је да је потребно да се Београд изградњом једног меморијалног центра стави на свјетску мапу холокауста и да се истина отме од немара и заборава.

"У вези са дешавањима из Другог свјетског рата постоји много незнања, и у том смислу пројекат је веома важан за Србију", оцијенио је Зуроф.

Предсједник Комисије за уређење Старог сајмишта епископ славонски Јован Ћулибрк нагласио је да је сврха Зурофове посјете Србији да се оснује међународно савјетодавно тијело које ће дати најбоље смјернице како да се реализује пројекат "Старо сајмиште".

Епископ Ћулибрк је нагласио да је требало готово седам деценија да Меморијални центар "Јад Вашем" у Израелу постане оно што је данас, али да Срби треба да буду свјесни да је такав центар због истине о прошлости неопходан и њима.

Он је рекао да је замишљено да комплекс Старо сајмиште у будућности буде мјесто за помен жртвама холокауста, али и едукативни и истраживачки центар у ком ће се истраживати злочини и геноцид над јеврејским, српским и ромским народом.

Градски менаџер Горан Весић рекао је да је град у част жртава холокауста установио 10. мај као Дан сјећања, и да ће учинити све да се у најскорије вријеме ријеше сви имовинско-правни спорови на Старом сајмишту да би се почело са реализацијом пројекта, који има велику подршку и државног врха Србије.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

дачић и зуроф о меморијалном центру холокауста старо сајмиште

апсурдно и страшно поредити сребреницу са холокаустом

Зуроф: Европа жмури и на фашизам Хрвата - Jadovno 1941.

Степинац, свештеник масовног убице