ФИЛИПОВИЋ: БРАНЕ ОРИЋА, А НЕ ПОМИЊУ СРПСКЕ ЖРТВЕ

Радојка Филиповић

Радојка Филиповић

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац Радојка Филиповић сматра да је срамотно што бошњачки политички врх оркестрирано брани Насера Орића и врши политичке притиске на представнике међународних институција да буде ослобођен.

Она је у изјави Срни оцијенила да је неприхватљиво да се потпуно игнорише више стотина цивилних српских жртава и тражи Орићево пуштање из притвора у Швајцарској без икаквих доказа о његовој неумијешаности у бројне злочине почињене над Србима.

"Не нуде доказе да Орић није умијешан у злочин на Залазју на Петровдан 1992. године када је убијено 69 и заробљено 20 Срба од којих је седморо било живих и још се не зна гдје су њихове кости, а за шта га, према сазнањима, терети оптужница Београда", рекла је Филиповићева.

Она тврди да постоје бројни докази и свједоци о планском етничком чишћењу Срба у средњем Подрињу које су проводили Орић и његова злочиначка група у намјери да униште све што је српско.

"Бакир Изетбеговић, бранећи Орића брани дјела свог оца по чијим су наредбама злочини чињени над Србима, али и Бошњацима у Подрињу, о чему пише Ибран Мустафић у књизи `Планирани хаос`", истакла је Филиповићева.

Она пита зашто га толико бране, јер ако није крив то ће лако и доказати.

Према њеним ријечима, СДА и даље штити осумњичене за ратне злочине из реда бошњачког народа јер, тако "брани своју крваву прошлост и злочине који су били резултат политике и етничког чишћења коју је та странка проводила".

Филиповићева сматра да је бошњачко руководство издигло Орића изнад државе и да им је више стало до њега него до мира, живота и толеранције на овим просторима.

"Ни након двије деценије од завршетка рата нико од представника власти из реда бошњачког народа не испољава ни минимум савјести и поштовања према српским жртвама као да их није било. Ми немамо никакву подршку у тражењу наших несталих нити да се у свијету чује за истину о великим српским страдањима и жртвама у средњем Подрињу и о злочинима које су починили Орић и његови сљедбеници", навела је Филиповићева.

Она је оцијенила да за све почињене злочине над Србима Бошњаци кажу да су они који су то учинили настрадали у јулу 1995. године.

"Није могуће да су сви злочинци погинули. Остао је Орић и још многи који су чинили злодјела за која постоје докази. А, ако су сви починиоци злочина над Србима убијени, онда је Меморијални центар у Поточарима мјесто гдје су покопани највећи злочинци, а не невине жртве како их Бошњаци представљају у свијету", закључила је Филиповићева.

Коментаришући најављено доношење резолуције о Сребреници у Савјету УН, она је оцијенила да тиме западне силе желе да се ослободе властите одговорности за злочине почињене над Србима, желећи да сву кривицу пребаце на српски народ.

"Тиме трајно желе спријечити расвјетљавање почињених злочина над Србима и процесуирање починилаца. А тиме се потпуно спречава помирење и изградња суживота на овим просторима", рекла је Филиповићева.

Она каже да се нада да ће бити довољно мудрости да нека од сталних чланица Савјета безбједности уложи вето на тај срамни документ.

Филиповићева сматра да се овом резолуцијом жели унијети нови раздор у БиХ и заштитити осумњичени за ратне злочине из реда бошњачког народа од којих нико није процесуиран за више од 3.200 убијених Срба од којих више од половине цивила у средњем Подрињу.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Сребреница, резолуција, сврха - Jadovno 1941.

Орић ухапшен због звјерског убиства судије Слободана Илића ...

Орић ми све побио, али истину не може - Jadovno 1941.

Подриње - Jadovno 1941.