ДВИЈЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД СТРАДАЊА СРБА У ЈЕЛАШЦИМА

јелашци

ВИШЕГРАД, 2. АВГУСТА (СРНА) - У селу Јелашци код Вишеграда на данашњи дан 1992. године муслиманске снаге упале су у село и на звјерски начин убили десет српских цивила, међу којима и двоје дјеце.

 

 

На кућном прагу убијени су Тривун Јелачић, његова жена Сава, снаха Мира и њена дјеца - осмогодишњи Видоје и десетогодишња Мира.

Од муслиманског метка страдали су Славка и Драган Шушњар, који су убијени у дворишту куће и на сеоском путу. 

У кући, док су припремали кафу, убијени су Миле Савић, његова супруга Петка и брат Радомир, који је тада дошао из Обреновца да помогне брату у купљењу сијена.

"Ово је страшан злочин. Побијени су цивили, људи који су били далеко од борбених линија. Живим у Обреновцу и кад год дођем овдје не могу да вјерујем да за ово недјело нико није одговарао", каже Јово Савић, син убијеног Радомира.

Милан Савић, који живи у Србији - далеко од мјеста злочина, истиче да му није јасно да након двије деценије нису објављена ни имена оних који су му убили оца, мајку и стрица. 

"Не могу у кућу да уђем кад се сјетим призора мајке која лежи на поду са старим млином у рукама", каже Милан.

Мирослав Којић, који је тада био истражни судија, рекао је да је био на мјесту злочина и да је све документовано.

"Прикупљени су и докази, утврђено тачно ко су били злочинци и њихова имена али надлежна тужилаштва још се нису изјаснила о овом случају", наводи Којић, који је данас посланик у парламенту Српске.

Замјеник начелника општине Винко Дроца рекао је да ће општина и даље чинити све да злочин у Јелшцима буде процесуиран.

За представника Борачке организације Вишеград Обраду Полугу овај злочин над цивилима, међу којима је и двоје дјеце, је доказ какво је било лице и морални лик припадника такозване Армије БиХ.

Делегације општине, Борачке организације и СДС су са родбином настрадалих посјетили два гробља у Јелашцима гдје су сахрањени српски цивили.

 

Извор: срна