Ђокић: Знају се и наредбодавци и починиоци злочина над Србима

Petar Djokic

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић поручио је данас да се за сваког од 3.267 Срба који су убијени у средњем Подрињу, зна из ког су народа починиоци злочина и ко су њихови наредбодавци.

"Овај број убијених, претежно цивила, треба да буде јасан знак да страдања у Подрињу имају и своју другу страну, а не само једну о којој се годинама говори и у којој су само Срби означени као злочинци", рекао је Ђокић данас на духовној академији у Братунцу поводом обиљежавања 20 година од страдања Срба средњег Подриња.

Он је подсјетио да за злочине над Србима у Подрињу још нико није одговарао, јер је досадашњи рад Суда и Тужилаштва БиХ био заснован на принципу "селективне правде", што се мора хитно промијенити.

"У правосудни систем БиХ, овакав какав је, српски народ нема никакво повјерење зато што није достојан онога што, уствари, судска власт треба да представља, а то је борба за правду и правичност", рекао је Ђокић.

Он је подсјетио да је најмање 800 дјеце у Подрињу током посљедњег рата остало без једног или оба родитеља, те да је оштећено и уништено 5.400 домова у којима људи више не живе и које сада треба обновити.

"Зато је важно да у што јачем капацитету имамо институционални систем у РС, јер је у њега народ стекао трајно повјерење. За Србе који живе у БиХ нема алтернативе, осим Републике Српске", каже Ђокић.

Ђокић, који је и предсједник Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова Владе РС, позвао је српски народ Подриња да се убудуће сваке године прве суботе у јулу што масовније окупи у Братунцу како би се обиљежило страдање српског народа, а жртве отргле од заборава.

Предсједник Организације породица погинулих, заробљених бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић нагласио је да је потребно идентификовати све жртве, пронаћи нестала лица, казнити све починиоце ратних злочина и извршити реформу Института за нестала лица БиХ.

 

Извор: frontal