ЂЕРИЋ: НЕМА ПОМИРЕЊА ДОК СЕ БОШЊАЦИ НЕ СУОЧЕ СА СВОЈИМ ЗЛОЧИНИМА

Служен парастос страдалим Србима на Залазју код Сребренице

Служен парастос страдалим Србима на Залазју код Сребренице

Изасланик српског члана Предјседништва БиХ Зоран Ђерић изјавио је јуче да помирења у БиХ нема док се Бошњаци не суоче са злочинима које су починили њихови сународници и док ти злочини не буду процесуирани.

"Док Насер Орић и његови помагачи не буду одговарали не може бити помирења у БиХ", рекао је Ђерић у Залазју код Сребренице, гдје је обиљежена годишњица страдања 69 Срба у сребреничким и братуначким селима које су побиле снаге под командом Орића на Петровдан 1992. године.

Ђерић је истакао да су муслиманске снаге у овим селима направиле покољ и да за тај злочин још нико није одговарао.

Он је додао да правосуђе БиХ мора схватити да се морају осудити злочинци из свих народа и да се не може судити само једној страни у сукобу.

"Овдје Срби и Бошњаци живе вијековима и живјеће убудуће, али да би се помирили морају сви осудити злочине и злочинце из свог народа", рекао је Ђерић и додао да би бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић требало да дође и у име свог народа ода почаст настрадалим Србима и осуди злочине над српским народом.

Према ријечима Ђерића, Бошњаци још нису спремни да ту истину прихвате,јер би се морали суочити са злочинима које су починили њихови сународници и процесуирати их због тога.

Говорећи о прекјучерашњем нападу на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима, Ђерић је рекао да је била лоша координација безбједносих структура, те да овакав скандалозан напад на премијера никако није смио да се деси.

Протојереј сребренички Александар Млађеновић рекао је да џелати који су починили покољ на Залазју другог дана Тројичиндана 1943. године нису кажњени након Другог свјетског рата, па су и њихови потомци, очекујући да неће одговарати, сличан злочин поновили 1992. на Петровдан, желећи да потпуно затру ово српско село.

"Очекујемо да ће злочинце стићи Божија правда, али и да ће дјелиоци свјетске правде напокон схватити шта се овдје догађало и да злочинци морају одговарати", истако је Млађеновић.

Представник покрета "Двери" из Београда Бошко Обрадовић, који је присуствовао помену, рекао је да су српске патриоте прекјуче спријечиле срамоту коју су неки жељели да нанесу српском народу лежањем, извињавањем и пузењем испред Скупштине у Београду.

"Наш заборав српских жртава био би наш највећи историјски грех. Геноцид је овде био процес који је вековима трајао над српским народом", поручио је Обрадовић.

Он је захвалио Русији на уложеном вету на декларацију о Сребреници у Савјету безбједности УН.

Предсједник Удружења "Завет српско-руски" из Београда Љубиша Ристић рекао је да је српски народ "требало да буду дефинитивно убијен доношењем резолуције о Сребреници".

"Било би то морално убиство које би постало услов нашег нестанка. Руски вето је то онемогућио. Наша браћа Руси знају да ми нисмо геноцидан народ и да смо жртве освајача кроз вијекове, и зато нису дозволили доношење такве срамне резолуције", истакао је Ристић и позвао на успостављање чвршћих веза Срба и Руса.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ВЕЛИКЕ МАНИПУЛАЦИЈЕ ЛИСТАМА НЕСТАЛИХ, ПОСЕБНО ПОСЛИЈЕ ПАДА СРЕБРЕНИЦЕ
ВЛАСТИ У БЕОГРАДУ ДА ЗАБРАНЕ ОДРЖАВАЊЕ ПЕРФОРМАНСА ПРЕД СКУПШТИНОМ

ПОДРИЊЕ - ЈАДОВНО 1941.