ДЕВЕТ ГОДИНА ОД УБИСТВА РАДЕ АБАЗОВИЋ

Горан Абазовић над гробом своје мајке Раде
Горан Абазовић над гробом своје мајке Раде

РОГАТИЦА, 5. ЈАНУАРА /СРНА/ - Породица Абазовић из Бјелогораца код Рогатице данас је прислужила свијеће на гробу Раде Абазовић коју су 2006. године припадници италијанског контингента СФОР-а убили на кућном прагу и том приликом тешко ранили њеног тада малољетног сина Драгољуба и супруга Драгомира.

Син Раде Абазовић Горан рекао је новинарима да су италијански карабињери 5. јануара 2006. године у раним јутарњим часовима упали у њихову породичну кућу у намјери да ухапсе његовог оца Драгомира због наводно почињених ратних злочина. 

Он је напоменуо да за посљедњих девет година никада није подигнута оптужница, нити је саслушаван пред судским органима. 

Горан Абазовић је подсјетио да је ова породица добила одбијеницу за надокнаду материјалне штете од припадника СФОР-а у Сарајеву, као и да нема право жалбе. 

Италијански карабињери су 5. јануара 2006. године рано ујутро упали у кућу породице Абазовић и смртно ранили Раду која је потом умрла у фочанској болници, а њеном сину Драгољубу /11/ и супругу Драгомиру нанијели теже повреде. 

Припадници италијанског контингента СФОР-а нису дозволили два сата да рањеној жени буде пружена љекарска помоћ. 

Испоставило се да је СФОР грешком напао Абазовиће, јер су тражили сасвим другу особу. Ипак, нису жељели да признају шта се заиста десило током напада. 

Војници међународних "мировних" снага тврдили су чак да су се они "бранили", јер су, наводно, Рада и њен син Драгољуб на њих пуцали из аутоматског оружја, а да је Драмомир - сам себи пуцао у главу. 

Све је то у јуну 2006. године демантовало Окружно јавно тужилаштво из Источног Сарајева које је утврдило да Рада и њен син нису пуцали, а да је Драгомир рањен у главу зрном из пиштоља калибра девет милиметара којим су били наоружани италијански карабињери. 

Упркос томе, за овај злочин нико није одговарао.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести: