АПСУРДНО И СТРАШНО ПОРЕДИТИ СРЕБРЕНИЦУ СА ХОЛОКАУСТОМ

Ефраим Зуроф

Ефраим Зуроф

Један од најпознатијих свјетских ловаца на нацисте Ефраим Зуроф је рекао да је апсурдно и страшно поредити холокауст, геноцид у Руанди и злочине у Сребреници.

Зуроф је рекао да није сигуран да је оно што се десило у Сребреници - геноцид и да је одлука да се то назове "геноцидом" донијета из политичких разлога.

"Очигледно се догодила трагедија, недужни људи изгубили су живот и треба да се сачува сјећање на њих", наводи Зуроф, који је директор центра "Симон Визентал" из Израела.

Он је за београдску "Политику" рекао да ни Руанда и холокауст нису исто, иако су злочини који су се догодили у Руанди много сличнији холокаусту од онога што се десило у Сребреници.

"Али, опет, то није исто. Прије свега, ни Руанда ни Сребреница нису биле индустријско масовно убијање какво је почињено у холокаусту... Волио бих да су нацисти склонили јеврејске жене и дјецу прије свог крвавог похода, умјесто што су их убили, али то се није десило, као што знамо", истиче Зуроф.

Он није желио да коментарише нацрт резолуције о Сребреници, која би на приједлог Велике Британије почетком јула требало да се нађе пред Савјетом безбједности УН.

Зуроф додаје да су политички разлози превагнули и када је требало заузети став према страдању огромних размјера у Руанди, гдје је од априла до јуна 1994. године побијено око 800.000 припадника мањинског народа Тутси.

"Иако то јесте био геноцид, Бил Клинтон (тадашњи амерички предсједник) није желио да то назове геноцидом из политичких разлога, јер није желио да буде присиљен да предузме нешто поводом тога", рекао је Зуроф.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Сребреница, резолуција, сврха - Jadovno 1941.

САДРЖАЈ РЕЗОЛУЦИЈЕ О СРЕБРЕНИЦИ СЕ ЈОШ ДОГОВАРА ...

У СРЕБРЕНИЦИ НИЈЕ БИЛО ГЕНОЦИДА - Jadovno 1941.

Подриње - Jadovno 1941.