ЗЛОЧИНЦИ НИСУ ПРОЦЕСУИРАНИ НИ НАКОН 20 ГОДИНА

СРНА

ТРНОВО, /СРНА/ - Породице 124 убијена српска цивила и 157 бораца из Трнова огорчене су што ни 20 година након злочина муслиманских снага нико није процесуиран нити осуђен за најмонструозније злочине у овој општини.

 

"За злочине над српским становништвом у Трнову још нико није одговарао, иако је Министарство унутрашњих послова Републике Српске поднијело тужбе Тужилаштву БиХ против лица муслиманске националности са свом потребном документацијом и доказима", рекла је предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново Јока Пророк и додала да се неки од злочинаца и данас слободно шетају Трновом. 


Она је подсјетила да је намлађа жртва муслиманског злочина двогодишњи Милун Тешановић из Ледића којег су злочинци одвели у село Љута на Трескавици гдје су га убили на најсвирепији начин. 

Јока Пророк је навела да су у муслиманском нападу прије 20 година убијени и брат и сестра Данијела и Драгомир Тешановић из Ледића који су имали 10 и 12 година. 

"И њих су одвели у мјесто Љута, мучили и онда убили", истакла је она и додала да је најстарија жртва био осамдесетседмогодишњи Мирко Крављача који је заклан. 

Она је рекла да су комшије муслимани у мјесту Потоци, испод Рогоја, те 1992. године нашли 11 цивила и одвели их у мјесто Широкари и ту их поубијали, а потом запалили и викендицу и њих у викендици. 

Јока Пророк каже да се за ових 11 цивила још трага, као и за одсјеченом главом осамдесетрогодишњег Данила Мишовића коме су на цјепалу испред куће одсјекли главу. Тијело је пронађено на мјесту злочина.

"Мртве их крију и кости преносе у непознато. Убили су нам и свештеника Недељка Поповића, и он им је сметао", рекла је она и нагласила да се то зло не смије заборавити. 

 

 

Милени Витковић муслимани су у Трнову убили 11 чланова породице - братића од двије године, два брата, мајку, стичеве и њихове породице. 

"Убили су и дјете које није могло да држи ни своју флашицу, као да је највећи злочинац", рекла је она и додала да им је патолог након обдукције рекао да су дјетету ломили руке, да су га мучили, а потом убили. 

Витковићева се нада да ће починиоце овог гнусног злочина некада стићи казна,како каже, ако не људска, онда Божија. 

Славојка Драговић, којој је на данашњи дан на Рогоју задављен син Првослав, каже да су овај злочин починиле њихове комшије муслимани. 

"Муж ми је умро за сином", рекла је она

 

Извор: срна