УКИНУТ ПРИТИВОР ОПТУЖЕНОМ ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА

sud-bih

САРАЈЕВО, 26. АПРИЛА /СРНА/ - Суд БиХ укинуо је притвор Бесиму Мудеризовићу, оптуженом за злочине над српским цивилима у касарни "Виктор Бубањ" у Сарајеву.

Мудеризовићу су изречене мјере забране, међу којима и кућни притвор и забрана састајање са свједоцима наведеним у оптужници и осталим особама које имају било каква сазнања о овом предмету.

У саопштењу из Суда БиХ наводи се да изречене мјере забране могу трајати док за тим постоји потреба, а контрола оправданости вршиће се свака два мјесеца.

Одлука је донесена на приједлог одбране Мудеризовића.

Суђење Мудеризовићу, Рамизу Авдовићу и Илиуану-Николау Винтили, оптуженима за злочине у касарни "Виктор Бубањ" у Сарајеву, почело је 22. марта читањем оптужнице и уводним ријечима Тужилаштва БиХ и одбрана.

Према наводима оптужнице, Мудеризовић, Авдовић и Винтила су од краја јуна до краја новембра 1992. године, као чланови удруженог злочиначког подухвата, учествовали у успостављању и одржавању система злостављања цивила српске националности.

У оптужници се наводи да су у касарни "Виктор Бубањ" у Сарајеву заточени цивили српске националности били подвргнути намјерном наношењу снажног тјелесног или душевног бола, те присиљавања на рад.

Мудеризовић је био командир војног затвора у касарни "Виктор Бубањ" и замјеник управника на петом спрату Окружног затвора у Сарајеву, Авдовић командир страже у овим објектима, а Винтила кувар и стражар у некадашњој касарни.

Мудеризовић је био у притвору од октобра ове године, као и Авдовић, док се Винтила брани са слободе.

 

 

Извор: срна