У ЛОГОРУ СМРШАО 50 КИЛОГРАМА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/silos.jpgСАРАЈЕВО, 21. АВГУСТА /СРНА/ - У наставку суђења за злочине почињене на подручју општине Хаџићи, данас су прочитани искази двојице преминулих свједока о томе како су премлаћивани током заточења у логору "Силос" 1992. године у коме су владали нехумани услови.

 

 

Свједок Божидар Мркајић навео је у изјави датој Тужилаштву БиХ да је 16. јуна 1992. године затворен у "Силос" гдје је боравио у ужасним условима, те да је једне прилике претучен металном цијеви.

Он је навео да је у "Силосу" остао до новембра 1992. године када је размијењен, те да је током заточеништва изгубио више од 50 килограма, преноси Бирн.

"Храна је била лоша и оскудна, а и воде је било мало. Хигијена је била никаква. За све вријеме боравка у `Силосу` само сам се једном истуширао", рекао је Мркајић у изјави датој у марту 2011. године.

На овом рочишту прочитан је и исказ свједока Симе Лалушића, који је рекао да је у "Силос" одведен почетком јуна 1992. године гдје је претучен више пута, те да су услови у ћелијама били изузетно лоши.

"Хране је било веома мало - танка кришка хљеба и мало воде", присјетио се Лалушић који је у "Силосу" остао до почетка 1993. године када је одведен у касарну "Крупа", гдје је дочекао размјену у фебруару 1993. године.

За злочине у "Силосу", касарни "Крупа" и Основној школи "9. мај" на подручју општине Хаџићи, Тужилаштво БиХ терети Мустафу Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Бећира Хујића, Халида Човића, Шерифа Мешановића и Нермина Калембера.

Хујић је био управник и замјеник управника "Силоса", а исте функције обављао је и Халид Човић. Мешановић је био један од замјеника управника у "Силосу" и управник логора у касарни "Крупа", а Калембер стражар у "Силосу". Остали су били припадници војне и полицијске власти.

Суђење ће бити настављено у четвртак, 28. августа.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Везане вијести:

ПАНДУРЕВИЋ: ТРАЖИМО ДА МУЧИТЕЉИ ОДГОВАРАЈУ ...

Годишњица затварања логора смрти Силос код Сарајева ...

Српски заточеник логораСилос”: Молио сам да ме убију ...