ТУЖИЛАШТВО БиХ МОРА ПОДИЋИ ОПТУЖНИЦУ

БАЊАЛУКА, 26. ОКТОБРА /СРНА/ - Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић сматра да Тужилаштво БиХ мора подићи оптужницу против одговорних лица за ратне злочине почињене над сарајевским Србима на локацији Казани, међу којима можда и данас има оних који обављају одговорне функције на свим нивоима власти у БиХ.
"Крајње је необјашњиво како још нису откривени сви детаљи о начину ликвидације Срба на Казанима, те да власти у Сарајеву нису учиниле ништа да се разријеши судбина страдалих Срба, правдајући то чињеницом да су злочин починили локални криминалци", рекао је Велимировић Срни.
Коментаришући изјаву потпредсједника Федерације БиХ /ФБиХ/ Светозара Пударића, који је указао да ни до данас није потпуно утврђен број сарајевских Срба убијених на локалитету Казани нити њихов идентитет, а нису кажњени ни извршиоци тих злочина, Велимировић каже да институције РС подржавају иницијативу невладиног сектора у РС да се у ФБиХ достојанствено обиљеже сва мјеста страдања Срба без обзира да ли су ти злочини до сада процесуирани или не.
Према подацима из српских извора, припадници Десете (касније 110.) брдске бригаде Првог корпуса Армије БиХ су од 1991. до 1993. године, приликом рација, хватали Србе на сарајевским улицама и у становима и одводили их на Требевић на копање ровова.Ту се налазила пећина Казани у коју су муслимански војници бацали Србе, чија су тијела уништавали тако што су у провалију убацивали старе гуме и палили их, а некада су користили и креч.
Командант Десете брдске бригаде био је Мушан Топаловић, звани Цацо, који је имао "елитну чету" у коју се примало са "уписнином" - одсјеченом српском главом.

 

 

Извор: srna