ТОМИЋ: ПРОЦЕСУИРАТИ ИДРИЗА КАМЕНИЦУ

sud

БАЊАЛУКА, 27. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Адвокат Душко Томић сматра да је Идриз Каменица, ратни предсједник Окружног војног суда у Сарајеву, један од најодговорнијих људи за злочине почињене над Србима у логорима "Виктор Бубањ" и у Централном затвору, и најављује да ће тужити Каменицу због злочина почињених у сарајевским логорима.

"Малтретиран сам и мучен на петом спрату сарајевског Централног затвора" - рекао је Срни Томић, који је провео више од 100 дана у сарајевском војном затвору.

Он истиче да је Каменица поријеклом из Горажда, као и већина чувара у сарајевским казаматима, и свједочи да се због малтретирања и мучења пожалио командиру страже Сакибу Јунузовићу, који га је упутио на Каменицу.

"Каменица ми је, након што сам му предочио са каквим се стравичним стварима суочавам, рекао: `Шути, Душко, хоће и мене да убију`", каже Томић.

Он је нагласио да је Јунузовић написао наредбу којом се забрањује његово извођење и малтретирање без посебне дозволе, након чега је, као командир страже, ухапшен и одведен на злогласни пети спрат Централног затвора.

"Мени је тада било јасно да на челу свега стоји Каменица. Предсједници и тужиоци ратних судова требају одговарати за почињене злочине над сарајевским Србима, а не нижерангирани војни полицајци", додао је Томић.

Томић је напоменуо да ће тужити Каменицу због злочина почињених у сарајевским логорима.

"Чињеница је да за злочине почињене у сарајевским логорима данак плаћају нижерангирани војни полицајци и војници, а не налогодавци и шефови војних и цивилних власти, што је недопустиво", истиче Томић.
Он је навео да за злочине морају одговарати ратна предсједништва, начелници полиција, ратни тужиоци и судије, те врхови обавјештајних служби.

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић истакао је да Тужилаштво БиХ има стратегију која је упитна, јер подиже оптужнице против нижерангираних извшиоца ратних злочина над Србима, па на тај начин покушава да дође до налогодаваца, односно највиших званичника тадашње власти.

"Тај процес предуго траје и никако да се подигне оптужница против најодговорнијих лица за злочине у сарајевским логорима. Овај приступ Тужилаштва БиХ је сасвим другачији него што је био према лицима српске националности која сумњиче за ратне злочне", рекао је Велимировић.

Он је нагласио да Тужилаштво БиХ што прије морају почети процесуирати најодговорнија лица за злочине почињене над Србима, односно носиоце војних и цивилних власти у ратном Сарајеву.

Иако су у сарајевским ратним логорима "Виктор Бубањ" и Централни затвор почињени стравични злочини над Србима, Тужилаштво БиХ, ни након вишегодишње истраге, није подигло оптужнице против најодговорнијих људи за њихово оснивање, односно војних и цивилних шефова тадашње Републике БиХ.

Оптужница је подигнута против нижерангираних војних полицајаца.

За злочине против Срба у касарни "Виктор Бубањ" у Сарајеву, почињене од 1. септембра 1992. до 21. новембра 1995. године, Министарство унутрашњих послова Републике Српске терети 38 лица.

Ова лица осумњичена су да су починила злочин против човјечности, ратни злочин против рањеника и болесника и ратни злочин против ратних заробљеника српске националности.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Бесима Мудеризовићa (59), Рамиза Авдовићa званог "Даиџа" (56) и Винтила Лулиана Николае (47), из Сарајева, због ратног злочина против српских цивила у затвору у бившој касарни "Виктор Бубањ".

Припремио: Борис НОГО

 

 

Извор: срна