СВЈЕДОЧЕЊЕ О УБИСТВУ ПОРОДИЦЕ ТЕШАНОВИЋ ИЗ СЕЛА ЛЕДИЋИ

Суд БиХ

Суд БиХ

На суђењу пред Судом БиХ за злочине почињене над Србима на подручју Трнова, свједоци Тужилаштва БиХ испричали су да су чланови породице Тешановић из села Ледићи убијени док су покушавали прећи на територију под контролом Војске Републике Српске.

 

Милена Витковић, чије је дјевојачко презиме Тешановић, рекла је да је у мају 1992. године из Трнова отишла у Војводину, а да је у љето исте године сазнала за убиство чланова своје породице. 

 

Она је навела да је међу убијеним било и дијете од годину и по, те да су тијела убијених ексхумирана послије рата, преноси БИРН. "Патолог каже да су дјетету поломљене руке и ноге", нагласила је Витковићева. 

 

Она је навела да су Тешановићи из села Ледићи, преко планине Трескавица кренули за Калиновик, те да су на подручју Трескавице убијени, а да је један дјечак преживио. 

 

Витковићева је додала да не зна да ли је преживјели дјечак препознао некога од убица. 

 

Она је дала исказ на суђењу Едхему Годињаку, Медарису Шарићу и Мирку Бунози који су оптужени за учешће у удруженом злочиначком подухвату с циљем убистава и затварања Срба у селима на подручју Трнова. 

 

Према оптужници, Годињак је био начелник Станице јавне безбједности Трново, Шарић командант Штаба територијалне одбране Трново, а Буноза командант јединица Хрватских одбрамбених снага (ХОС). 

 

О убиству породице Тешановић посвједочила је и Миленина сестра Рада Цвијетић. "Надали смо се да су прешли у Калиновик, али нам је речено да су убијени", рекла је Цвјетићева, те додала да је преживио дјечак који је био рањен. 

 

Она је навела да се о дјечаку бринуо љекар из села Лукавац у општини Трново. 

 

Трећи свједок Емин Берило рекао је да је чуо да су чланови породице Тешановић страдали након што је једна од жена ранила војника и потом су запуцали. 

 

Према његовим сазнањима, један дјечак је преживио, а о њему се у селу Лукавац бринуо доктор Мустафа Пинтол. 

 

Говорећи о припадницима ХОС-а, Берило је навео да су сви говорили да им је командант био Хакала, за којег је послије чуо да се зове Мирко Буноза. 

 

На ову изјаву реаговао је оптужени Буноза који је рекао да никада није био командант ХОС-а, те да му "се чини да ова истрага иде у погрешном правцу".

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

регионалном сарадњом до оптужнице за страдање срба из трнова

Оптужница за злочине над Србима у Трнову - Jadovno 1941.

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА УБИЈЕНЕ СРПСКЕ ЦИВИЛЕ И БОРЦЕ ...

Сарајево - Романија - Jadovno 1941.