СЛУЖЕН ПАРАСТОС У СПОМЕН-ЦРКВИ У МИЉЕВИЋИМА

Spomen Krst

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 3. МАЈА /СРНА/ - Обиљежавање 20 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву завршено је служењем парастоса у Спомен-цркви у Миљевићима, у Источном Сарајеву.

Представници породица погинулих у Добровољачкој, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, амбасадор Србије у БиХ Нинослав Стојадиновић, те представници града Источно Сарајево, општина, борачких организација, Црвеног крста Републике Српске положили су вијенце на спомен-крст на Војничком гробљу у Миљевићима.

Око 200 грађана Источног Сарајева данас је у Добровољачкој улици у Сарајеву одало почаст припадницима ЈНА страдалим на овом мјесту 1992. године, док им је већа група грађана федералног Сарајева упућивала псовке и увреде.

Док су мајке, сестре и остали присутни оплакивали своје невино страдале, група од неколико десетина грађана Сарајева их је пратила и упућивала им псовке, уз узвике "четници", "убице".

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој улици, која се почетком маја 1992. године мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње такозване Републике БиХ. Безбједност војника гарантовао је тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић.

Међутим, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута. У периоду од неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је више од 200 заробљено. Први напад извршен је 2. маја, нападом на касарну ЈНА.

 

Извор: срна