САВАНОВИЋ: НЕ СТВАРАТИ СИТУАЦИЈЕ ДА СЕ ЗА СЛОБОДУ ПОНОВО ВОЈУЈЕ

Министар Миленко Савановић полаже вијенац на војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу

Министар Миленко Савановић полаже вијенац на војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић данас је на Сокоцу апеловао на све политичаре у БиХ и свјетске моћнике да се не играју ватре на овим просторима и не заробе садашњост и будућност неким новим ситуацијама гдје се за слободу мора поново војевати.

Савановић је на обиљежавању 20 година од одбране Сарајевско-романијске регије рекао да овом приликом жели да подсјети политичаре у БиХ, у Републици Српској и свјетске моћнике да судбина народа практично зависи од њихових одлука.

"Постоје неки који су кратког памћења, постоје неки који недовољно познају историју и играју се ватром опет на овим просторима. Нека добро размисле шта раде и ја их молим и позивам у име свих нас да нам не заробе садашњост и будућност неким новим ситуацијама гдје се за слободу мора поново војевати", рекао је Савановић.

Он је на Војничком спомен-гробљу "Мали Зејтинлик" рекао да је у одбрани Сарајевско-романијске регије учествовало 20.000 бораца, од којих је 4.000 погинуло, а 10.000 рањено у току четворогодишњег ратовања.

Према његовим ријечима, српски народ је у 20. вијеку крвљу платио слободу, ратујући у пет ратова, увијек на страни слободарског свијета.

"Слобода је претпоставка за одржив живот и ти наши борци коју су учествовали у рату су били свјесни да се слобода не поклања и никоме се не даје, већ се за њу мора изборити", рекао је Савановић.

Он је истакао да су, историјски посматрано, ово простори гдје је борба за слободу честа и скупо се плаћа.

Испред централног крста у Војничком спомен-гробљу "Мали зејтинлик" на Сокоцу, гдје је сахрањено 958 погинулих бораца са простора ове регије, положени су вијенци и служен помен поводом 20 година од одбране Сарајевско-романијске регије.

Вијенце су положили изасланици предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ, делегације Владе Републике Српске, Народне скупштине Српске, Борачке организације Републике Српске, Савез организација и удружења војних инвалида Републике Српске, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, те града Источно Сарајево.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

САВАНОВИЋ: НЕ ДОВОДИТИ У ПИТАЊЕ СЛОБОДУ СРПСКОГ ...

ПОМЕН ПОГИНУЛИМА СА ПОДРУЧЈА САРАЈЕВСКЕ РЕГИЈЕ ...

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОДБРАНЕ САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ

Сарајево - Романија - Jadovno 1941.