САРАЈЕВО - ВЕЛИКА ГРОБНИЦА СРБА

БАЊАЛУКА, 25. ОКТОБРА /СРНА/ - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица Милорад Којић изјавио је Срни да је Сарајево велика гробница Срба и да су многа тијела српских жртава измјештана на различите локације, што није било могуће радити без знања сарајевских политичких структура.

"То је организовано измијештање тијела страдалих Срба и сада сигурно поједина лица која у Сарајеву обављају одговорне функције могу дати одговоре гдје су српска тијела пренесена", рекао је Којић. 

Он каже да је крајње вријеме да и бошњачки политичари у Сарајеву прихвате чињеницу да је тај град био мјесто гдје су чињени страшни злочини над српским цивилима и да би за те злочине требали бити процесуирани њихови налогодавци. 

"У Сарајеву је на најсвирепији начин убијен велики број српских цивила, тако што су одвођени из своји станова и кућа, и убијани на различитим локацијама, међу којима је и локалитет Казани. Такође су жене одвођене и силоване, а знатан број Срба се налазио по логорима", навео је Којић. 

Према његовим ријечима, до данас нема судских епилога за многе почињене злочине над Србима у Сарајеву, а међу првим су били убиство српског свата испред старе цркве на Башчаршији и Добровољачка улица, гдје се и показало да су ова недјела вршена системски. 

Којић је изразио очекивање да ће правосудне институције процесуирати најодговорније за те злочине, превенствено наредбодавце, а не да се све заврши само на суђењу нижерангираним припадницима такозване Армије БиХ или полиције под контролом тадашњег Сарајева. 

Према подацима Савеза логораша Републике Српске, током посљедњег рата у Сарајеву убијено је 10.000 Срба, од којих најмање 3.300 у неком од 126 логора.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

САРАЈЕВО МЈЕСТО ЗЛОЧИНА (видео) 

Годишњица затварања логора смрти Силос код Сарајева

САРАЈЕВО ЕТНИЧКИ НАЈЧИСТИЈИ ГРАД У БиХ