РЕГИОНАЛНОМ САРАДЊОМ ДО ОПТУЖНИЦЕ ЗА СТРАДАЊЕ СРБА ИЗ ТРНОВА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sudbih.jpgБЕОГРАД, 30. ЈУНА /СРНА/ - Једну од најобимнијих оптужница за страдање више од 90 Срба са подручја општине Трново код Сарајева, Тужилаштво БиХ подигло је захваљујући регионалној сарадњи, саопштило је данас Тужилаштво Србије за ратне злочине.


Тужилаштво БиХ је, уз помоћ колега из Србије, предложило саслушање око 140 свједока и приложило више од 300 доказних материјала.

"Након дуготрајне и темељне истраге у овом предмету, прикупљени су докази о појединачним извршењима ратних злочина на подручју више села у региону Трнова, против више десетина идентификованих починилаца. Ови предмети биће предложени за процесуирање у надлежним ентитетским правосудним институцијама", наводи се у саопштењу.

Међу жртвама највише је било старих лица, од којих су неки имали више од 80 година, већи број жена, као и дијете рођено 1990. године.

Тужилаштво БиХ оптужило је Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Буноза за ратни злочин над цивилима и ратним заробљеницима на ширем подручју општине Трново код Сарајева.

Некадашњи припадници јединица тзв. Армије Р БиХ, МУП-а БиХ, Територијалне одбране БиХ и Хрватских оружаних снага оптужени су за учешће у удруженом злочиначком подухвату са заједничким циљем вишеструког лишења живота српских цивила.

Оптужницом им је стављено на терет противправно хапшење и затварање у објектима формираним на подручју општине Трново, паљење имовине, лишење живота и нечовјечно поступање над заробљеним припадницима Војске Републике Српске.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png