ПРОЦЕСУИРАТИ И НАРЕДБОДАВЦЕ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА У САРАЈЕВУ

Pantelija Curguz

БАЊАЛУКА, 3. ЈАНУАРА (СРНА) - Предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз рекао је да очекује да ће у наредном периоду пред лице правде бити изведени највиши политички и војни звничници бивше Републике БиХ који су наређивали и учествовали у извршавању ратног злочина над Србима у логору "Силос" у Тарчину код Сарајева.

Коментаришући чињеницу да је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против осам лица која се терете за удружени злочиначки подухват на подручју Сарајева, Ћургуз је рекао Срни да то показује да је Тужилаштво БиХ почело са другачијим приступом, али још не у пуном капацитету, јер се стиче утисак да се траже непосредни извршиоци док налогодавци и даље остају по страни.

Предсједник Савеза логораша Српске Бранислав Дукић сматра да подизање оптужнице за "Силос" показује да је савјест појединаца у Тужилаштву БиХ, ипак, прорадила и да траже починиоце злочина над Србима.

"Вјерујем да ће исход овог случаја показати карактер рата у БиХ и да ће пред лице правде, осим непосредних извршилаца, бити изведени и налогодавци овог злочина над Србима", рекао је Дукић Срни.

Тужилаштво БиХ подигло је недавно оптужницу против осам лица које се терете да су починиле ратни злочин против цивила у општини Хаџићи.

Мустафа Ђелиловић, Фадил Човић, Мирсад Шабић звани Мирсо, Незир Казић, Бећир Хујић звани Бећа, Халид Човић, Шериф Мешановић звани Шера и Нермин Калембер звани Буба су 22. новембра 2011. године лишени слободе због сумње да су учествовали у систематском удруженом злочиначком подухвату и ратним злочинима од маја 1992. до јануара 1996. године, на ширем подручју града Сарајева, укључујући општину Хаџићи.

 

 

Извор: срна