ПРАВДА ЗА УБИЈЕНЕ СРБЕ НА КАЗАНИМА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Kazani_Sarajevo.jpgСАРАЈЕВО, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Отправник послова Амбасаде САД у БиХ Николас Хил изјавио је током посјете локалитету Казани на Требевићу, гдје су током рата убијени српски цивили, да мјеста гдје су почињени ратни злочини морају бити лоцирана, посмртни остаци ексхумирани, идентификовани и достојанствено сахрањени, а правда задовољена.

Хил је јуче Казане посјетио у друштву Слободанке Мацановић, чији су родитељи Радослав и Марина Комљенац су ту убијени, саопштено је из Амбасаде САД у БиХ. 

Отправник послова Амбасаде САД и Мацановићева положили су цвијеће на руб јаме, те разговарали о бројним непознаницама у вези са судбином Срба убијених на Казанима. 

Мацановићевој је потврђено да су дијелови посмртних остатака њене мајке били међу остацима који су ексхумирани на локацији Казани, док она и њена сестра Даворка још чекају идентификацију посмртних остатака њиховог оца. 

Хил је рекао да је помагање породицама жртава да нађу смирај и даље приоритет за САД и да мјеста гдје су почињени ратни злочини морају бити лоцирана, посмртни остаци ексхумирани, идентификовани и достојанствено сахрањени, те да правда мора бити задовољена. 

"За породице, појединце и друштво које настоји залијечити ране, од кључне је важности да се све одговорне институције поновно посвете заједничком раду на провођењу ових важних активности", наводи се у саопштењу. 

Из америчке Амбасаде наводе да правосудне институције, укључујући Тужилаштво БиХ и Институт за нестала лица, имају кључну улогу у процесу идентификације локација и посмртних остатака. 

"Међународна комисија за нестала лица наставља да ради на томе да све невине жртве буду достојанствено сахрањене. Породице које су своје најмилије изгубиле на Казанима не заслужују ништа мање", наводи се у саопштењу. 

Америчка Амбасада у БиХ поздравила је иницијативу да се обезбиједи достојанствено меморијално обиљежје, које ће представљати трајно сјећање на убијене на Казанима. 

На локацији Казана на Требевићу убијени су бројни српски цивили, већином грађани Сарајева. Из јаме на Казанима након рата извађени су посмртни остаци 29 људи, а број убијених званично никада није утврђен. 

Припадници Армије БиХ су од 1991. до 1993. године, приликом рација, хватали Србе на сарајевским улицама и у становима и одводили их на копање ровова на Требевић, гдје је налазила пећина Казани у коју су их бацали. 

За злочине на Казанима од 1994. године осуђено је 14 припадника Армије БиХ на казне затвора од 10 мјесеци до шест година, а многи сматрају да су неке убице још на слободи. 

Према подацима Савеза логораша Републике Српске, у Сарајеву је током рата страдало 8.800 Срба. 

Предсједник ове организације Бранислав Дукић каже да је у Сарајеву током рата било 126 логора за Србе, те да је, према попису из 1991. године, у том граду прије рата живјело више од 156.000 Срба, а сада их нема ни 6.000.

 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

 

Везане вијести: