ПОСТХУМНО ОДЛИКОВАНА ЧЕТИРИ БОРЦА

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић уручио је у Источном Новом Сарајеву одликовања породицама четворице погинулих бораца, које је постхумно одликовао предсједник Републике Српске Милорад Додик.


Медаљом заслуга за народ постхумно су одликовани Саво /Николе/ Копривица, Недељко /Божидара/ Вујичић, Драгиша /Слободана/ Милидраг и Јован /Мирка/ Голијанин.

Митровић је рекао да је предсједник Републике Српске Милорад Додик, на иницијативу Републичке организације, прије двије године донио указ о постхумном одликовању свих бораца који су погинули извршавајући своје патриотске задатке.

"Поводом обиљежавања 20 година постојања Републике Српске, одликовали смо 20 погинулих бораца, а генералним указом и договором, та пракса је настављена. Од 9. јануара 2012. године додијељено је 267 постхумних одликовања за погинуле борце широм Српске", навео је Митровић.

Он је најавио да ће данас бити уручена одликовања и за погинуле борце са Сокоца и из Рогатице, те да ће у наредном периоду бити уручена постхумна одликовања и за 22 борца погинула на Коридору.

Митровић је подсјетио да је недавно, поводом обиљежавања годишњице ослобођења Бијељине у Другом свјетском рату, одликовано 65 бораца, а да је прошле године 22. априла, на Дан несталих Сарајевско-романијске регије и 15. јуна на Дан погинулих и несталих лица Херцеговине, такође извршена постхумна додјела одликовања.

"То је најмање што можемо учинити за породице чији су најмилији учинили херојски чин за који заслужују медаље. И ово је један од начина да их се породице и њихови потомци сјећају", нагласио је Митровић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић истакао је да погинули борци никада не смију да буду заборављени, те да прича о њиховим дјелима из генерације у генерацију мора да траје.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Мирко Вранић подсјетио је да је предсједник Републике Српске Милорад Додик прошле године одликовао 17 погинулих бораца овог краја, међу којима су и они чији посмртни остаци никада нису пронађени.

Вранић је захвалио предсједнику Републике Српске што је уважио апеле Републичке организације да се постхумно одликују заслужни борци који су дали живот за своју Републику.

Раденко Голијанин, син Јована Голијанина погинулог у Озренској улици у Сарајеву 1995. године, рекао је да му је велика част да прими постхумно одликовање за свог оца.

"Желим да захвалим Републичкој организацији породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила. На овај начин ће и моји синови запамтити да је њихов деда уградио живот у стварање Републике Српске", изјавио је Голијанин.

Ленка Копривица, супруга Саве погинулог 1993. године на Илиџи, каже да ће ово одликовање представљати њеним кћеркама успомену на оца.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Uručen ukaz o odlikovanju poginulih boraca

Dodik uručio ukaz o dodjeli odlikovanja za 205 poginulih boraca

Odlikovano 65 boraca iz bijeljinske regije