ПОМЕН ЗА ПОГИНУЛЕ ИЛИЏАНСКЕ ГАРДИСТЕ

Постројена Српска гарда Илиџа испред хотела Србија

Постројена Српска гарда Илиџа испред хотела Србија

Преживјели припадници Српске гарде Илиџа обиљежили су данас 23 године од оснивања ове јединице Војске Републике Српске служењем свете литургије и парастоса за 17 погинулих чланова гарде и три преминула од посљедица рањавања.

Светој литургији и помену у Храму Светог Василија Острошког на Вељинама, општина Источна Илиџа, присутвовали су и чланови породица погинулих и преминулих припадника Гарде, те бројни Илиџанци који су се послије рата настанили у Источном Сарајеву и другим мјестима широм Републике Српске.

Припадник Гарде Мирослав Лучић изјавио је Срни да се сваке прве недјеље у октобру обиљежава дан оснивања Илиџанске гарде - 1. октобар 1992. године, и у храму на Вељинама преживјели припадници гарде и чланови породица погинулих и преминулих служе парастос.

"Српску гарду формирали српски младићи са подручја пријератне Илиџе који су на почетку одбрамбено-отаџбинског рата били у различитим јединицама Илиџанске бригаде. Гарда је дјеловала у саставу Илиџанске бригаде као интервентна јединица највише на Сарајевско-романијском ратишту, али и на другим подручјима гдје је требало бранити српски народ и територију Републике Српске", истакао је Лучић.

Према његовим ријечима, Српска гарада Илиџа претеча је 1. јуришног батаљона Сарајевско-романијског корпуса и дјеловала је до формирања овог батаљона.

"Број припадника јединице кретао се у просјеку око 80 и био је промјењив, јер су у оквиру ње били и транспортери, па је то била мјешовита мехнизована јединица", истакао је Лучић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:
служен парастос погинулим припадницима српске гарде илиџа
обиљежавање формирања одреда специјалне полиције илиџа
Обиљежавање дана одбране Илиџе - Jadovno 1941.
Сарајево - Романија - Jadovno 1941.