ПОМЕН ЗА 29 БОРАЦА ПОГИНУЛИХ НА РОГОСИЈИ

Парастос погинулим борцима Војске Републике Српске на Рогосији

Парастос погинулим борцима Војске Републике Српске на Рогосији

Борачка организација обиљежила је 23 године од страдања 29 бораца Војске Републике Српске који су на данашњи дан 1992. године погинули у нападу непријатељских снага на узвишењу Рогосија код Власенице.


Меморијалном скупу код спомен-обиљежја погинулим ратницима на Рогосији присуствале су и делегације борачких удружења, логораша, општинских власти у Власеници, те чланови породица погинулих јунака и њихови саборци. 

Парастос погинулима служио је свештеник Владимир Радоњић, који је у пригодној бесједи након богослужења рекао да се никада не смије заборавити жртва коју су борци Рогосије поднијели за одбрану Републике Српске. 

"Када један млади живот оде са ове земље, не оде само он и ми не изгубимо само њега, него изгубимо и његову нерођену дјецу и унучад. Утолико је њихова жртва већа", нагласио је Радоњић. 

Предсједник Борачке организације Власеница Споменко Стојишић новинарима је изјавио да је и 23 године након епопеје на Рогосији туга за погинулим саборцима дубока и упечатљива. 

"Нашли су се у окружењу знатно бројнијег непријатеља, који је одлично познавао терен и пружали су отпор док су имали снаге. Посебно је болно то што непријатељ није имао милости ни према рањеницима и заробљенима, већ су и они поубијани на звјерски начин. Нико до сада за то није одговарао, а морао би", рекао је Стојишић. 

Страдање српских бораца организовањем меморијалног похода на Рогосији обиљежили су и чланови Планинарског друштва "Ацер" из Власенице, а њима су се придружили и чланови власеничког Бициклистичког клуба "КПЛ", који су се на двоточкашима успели на ово узвишење.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПОМЕН ЈУНАЦИМА РОГОСИЈЕ - Jadovno 1941.

ПОМЕН ХЕРОЈИМА РОГОСИЈЕ 

Три сузе мајке Милеве

Откривен споменик “Српском ратнику”