ПОМЕН ХЕРОЈИМА РОГОСИЈЕ

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/rogosija.jpgВЛАСЕНИЦА, 26. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - На Рогосији код Власенице данас је обиљежено 20 година од погибије 29 српских бораца које су на овој коти убили припадници муслиманских војних формација.

 


Палим припадницима Војске Републике Српске на Рогосији јутрос је служен парастос у власеничком храму Светих апостола Петра и Павла. Затим је код спомен-обиљежја на овом узвишењу положено цвијеће и запаљене свијеће.

Предсједник општинске Борачке органиазције Споменко Стојишић напомиње да је ово најбројније страдање српских бораца у једним дану у регији Бирач који су побијени на веома бруталан начин.

"То је била неравноправна борба. Они који су рањени послије су малтретирани, било је ту и клања, паљења и иживљавања на разне начине. Страшно је каква су тијела касније затечена на стратишту. Али ни дан данас нико за та није одговарао", рекао је Стојишић Срни.

Он је истиче да овај датум обиљежавају сваке године, што ће настојати и убудуће. 

"Њихова жртва се не смије заборавити и о овоме треба причати млађим нараштајима да знају са чиме се суочавао српски народ у борби за Републику Српску", каже Стојишић.

Цвијеће на спомен-обиљежје су положили представници Борачке организације општине Власеница, општинског Удружења породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС, републичког Удружења логораша, општинских власти, те чланови породица бораца погинулих на стратишту Рогосија.

 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png