ПОЛОЖАЈ СРБА МОРА ДА БУДЕ РАВНОПРАВАН СА ОСТАЛИМА

SARAJEVO

САРАЈЕВО, 27. ДЕЦЕМБРА (СРНА) - Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије и предсједник Владе Федерације БиХ /ФБиХ/ Нермин Никшић потенцирали су данас у Сарајеву да положај Срба у ФБиХ мора бити равноправан са осталима који живе у том ентитету.
Владика Григорије изјавио је Срни да сада није могуће говорити о томе зашто Срба више нема у Сарајеву у оном броју у којем их је било прије посљедњег рата, али да је са Никшићем разговарао шта треба учинити да се не наставља одлазак Срба из Сарајева, него да се то окрене у другом правцу, да они који желе да живе на својим огњиштима, на имањима својих предака, могу то да учине и да то буде достојно живота човјека.
"За народ који се врати веома је важан приоритет посао, јер кућа сама по себи не значи и живот. Радије смо за то да се људи могу запошљавати, па би онда могли сами себи да праве и обнављају куће и имања, а не да им буду изграђене куће и обновљене, а они онда не могу у њима да живе јер немају од чега" - појаснио је владика Григорије.
Он је истакао да је са Никшићем разговарао и о враћању имовине Српске православне цркве /СПЦ/ у ФБиХ, прије свега зграде Богословског факултета у Сарајеву, те да ће дијалог о томе бити настављен.
"То је једно од најкруцијалнијих, најтежих и најделикатнијих питања за нашу заједницу у Сарајеву. Оно мора бити разријешено. Свима је јасно да је то имовина СПЦ и нико то и не пориче, али нико ништа не чини да то тако и буде. Ми ћемо кренути у неку врсту дипломатске активности да анимирамо све одговорне да ту зграду вратимо у наше власништво" - рекао је владика Григорије.
Владика Григорије захвалио је Никшићу што је Влада ФБиХ испунила обећање и уплатила обећана средства за изградњу Саборног храма у Мостару.

 

 

Извор: срна