ПОДРЖАНО ПОДИЗАЊЕ СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈА НА КАЗАНИМА

Sarajevo-panorama.jpg

САРАЈЕВО, 5. МАРТА (СРНА) - Комисија за споменике Градског вијећа Сарајева подржала је Иницијативу за подизање спомен-обиљежја на Казанима, коју је, на приједлог потпредсједника Федерације БиХ Светозара Пударића, поднио градоначелник Сарајева Алија Бехмен у новембру прошле године.

Комисија је оцијенила да је иницијатива предложена у складу са критеријумима за утврђивање споменика од значаја за град Сарајево из Одлуке о споменицима од значаја за град. Наредне активности односе се на прецизно утврђивање микролокације за спомен-обиљежје, његовог идејног рјешења и других обавеза из Одлуке о споменицима од значаја за град Сарајево, саопштено је из градске управе.

Приједлог који је Пударић предао 15. новембра прошле године Градској управи упућен је градоначелнику Сарајева на даље поступање у складу са градским прописима. Паралелно овој активности, у току је процес обраде Иницијативе Општинског вијећа општине Центар и Министарства за борачка питања Кантона Сарајево за подизање спомен-обиљежја у бившој улици Добровољачка.

У иницијативи се предлаже да се спомен-плоча подигне на микролокацији парка на споју улица Хамдије Крешевљаковића и Скендерија.

Казани су јама на локацији Богушевац у сарајевском насељу Бистрик, гдје су од средине 1992. године до октобра 1993. године вршена убиства Срба ватреним или хладним оружјем, а тијела бацана у јаму. Убиства су, према оптужници, вршили припадници 10. брдске бригаде такозване Армије БиХ, којом је командовао предратни криминалац Мушан Топаловић звани Цацо.

 

Извор: срна