ПОДРШКА ПОДИЗАЊУ СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈА НА КАЗАНИМА

Sarajevo-panorama

САРАЈЕВО, 13. МАРТА (СРНА) - Замјеник америчког амбасадора у БиХ Џонатан Мур изразио је у разговору са потпредсједником ФБиХ Светозаром Пударићем подршку подизању спомен-обиљежја на Казанима у Сарајеву.

Казани су јама на локацији Богушевац у сарајевском насељу Бистрик, гдје су од средине 1992. године до октобра 1993. године убијани Срби ватреним или хладним оружјем, а тијела бацана у јаму.
       
Мур је изразио жељу да заједно са Пударићем посјети ''мјесто страдања недужних Сарајлија'' чим то временске прилике дозволе, саопштено је из Пударићевог кабинета.
       
"Желимо свима указати на чињеницу да смо свјесни какви су злочини почињени не само на Казанима, него и на другим мјестима. На свим нивоима морамо показати поштовање према жртвама", истакао је Мур.
       
Пударић је рекао да је понекад људима који се покушавању изборити за поштивање основних људских вриједности потребно само мало да устрају и не посустану, а да је оваква јавна подршка један од таквих случајева.

Иницијативу за подизање спомен-обиљежја на Казанима, на приједлог Пударића, поднио је градоначелник Сарајева Алија Бехмен у новембру прошле године.

Према оптужници, убиства су чинили припадници 10. Брдске бригаде такозване Армије БиХ, којом је командовао предратни криминалац Мушан Топаловић звани Цацо.

 

Извор: срна