ПОДРШКА ИНИЦИЈАТИВИ О ПОДИЗАЊУ СПОМЕН ОБИЉЕЖЈА НА КАЗАНИМА

sarajevo-pic.jpg

САРАЈЕВО, 9. НОВЕМБРА (СРНА) - Кућа људских права Сарајево пружа пуну подршку иницијативи потпредсједника Федерације БиХ Светозара Пударића да се утврди истина о страдању небошњака чија су тијела бачена у Казане у Сарајеву за вријеме ратних догађања и да се на том мјесту подигне спомен-обиљежје жртвама које су скончале у Казанима.
У писму подршке Куће људских права Сарајево упућеном Пударићу, истиче се да је крајње вријеме да се почне радити на утврђивању цјеловите истине о збивањима у периоду од 1992. до 1995. године, укључујући и збивања у Сарајеву.
"Потреба за утврђивањем истине с једне стране произилази из обавеза да се казне починиоци ратних злочина, злочина против човјечности и злочина геноцида, а с друге стране то је елементарни дуг према жртвама и члановима њихових породица", наводи се у писму.
У писму подршке наводи се да је агонија кроз коју БиХ пролази током свих ових послијератних година, дијелом посљедица неспремности власти да се суочи са истином и одговорношћу везано за ратна збивања.
"Ваша иницијатива је један од покушаја који треба да допринесу коначној нормализацији стања у БиХ", наводи се у писму.
Пударић је 26. октобра покренуо иницијативу да се подигне спомен обиљежје жртвама које су бачене у Казане.
Према српским изворима, у Сарајеву је убијено око 5 000 Срба.

 

Извор: срна